Methode Traditionelle uit Nederland

stadswijngaard thiessenAls je de wijnatlas openslaat op zoek naar Nederland, dan kom je bedrogen uit, want ons land is niet opgenomen. Geen letter over Nederland, maar ook niet over België. Een stilte voor de storm? Stilte voor de komende ge-update Wijnatlas? Wie weet. Want we maken wijn in ons kleine landje. Zeker weten. In de wijnboekenkast staat het grote boek der Nederlandse wijnen bijvoorbeeld. Naast het prachtige boek “Van groene dromen tot rode wijnen” over Wijngaard Slingerhorst. Ken je het niet? Het is echt de moeite waard. Het verhaalt over een strijd met de druif van vijf jaar. Jaren vol avontuur, met als resultante een mooi boek, wonderbaarlijk mooie foto’s en bovenal een showcase van de wijnen uit Groenlo. Daar waar de wijngaard Slingerhorst een feit is geworden.

Heel Nederland een wijnplas? Net zoals in Italië het geval is? Neen, zeker niet. Dat kan niet vanwege het klimaat, de bodemgesteldheid, bebossing, het strand, noem maar op, redenen te over. Toch is er genoeg wijnbouw in Nederland. Het houdt niet op bij alleen boeken, er zijn ook cursussen wijnbouw te volgen in Nederland:

En vinificatie is te leren en zelfs het vermarkten van de Nederlandse wijn is inmiddels een vak apart.

druiven plukkenWijnbouw in Nederland. De oudste officiële  verklaring over wijnbouw stamt uit 968. Over de wijngaarden rond Maastricht, lekker warm in het zuiden van Nederland.  Pas op, let op: ook in het noorden worden er wijnstokken verbouwd! Wat dacht je hier van: Wijngaard Domein De Pasa De Corinto bevindt zich op de zuidwest helling van de Hondsrug op de Glimmer Esch in de provincie Groningen en is één van de noordelijkste in Nederland! Hier maken ze wijn! Maar hoe moeilijk dat is in Nederland bewijst wel het zinnetje op de website waar vermeld is: “Alle wijn van 2010 is wegens overweldigende belangstelling voor deze exclusieve wijn uitverkocht.
Bestellen van wijn van de oogst uit 2011 is niet mogelijk. De gehele oogst is door de vorst mislukt…”

Wat droevig! Maar gelukkig was het in 2012 beter. Wel een lage opbrengst, maar desondanks zal de wijnkwaliteit goed zijn.

Hier gaan we het vandaag verder niet over hebben, want we reizen terug naar het zuiden. Naar het uiterste puntje. Daar waar de wijngaard St. Martinus ligt. Eigenaar Stan Beurskens, wijnboer, wijnmaker en wijnadviseur voor zo’n 120 andere wijnboeren.

Momenteel is de bouw gestart van een groots opgezet ‘Wijnkenniscentrum’, door iedereen op het web te volgen.

druiven nederlandVan St. Martinus hebben we al veel wijnen geproefd. Erg gecharmeerd waren we van de ‘eenvoudige’ bubble: Het Limburgs Parelke! Een heerlijk fruitig dingetje, zomers op het terras, in de tuin, als aperitief niet aan te slepen afgelopen jaar!
Blij verrast waren we te horen, dat Stan nu ook voor het serieuze ‘méthode traditionelle’ werk is gegaan. Sinds enige tijd is er nu de Brut de Holset en De Funkelwien verkrijgbaar. Respectievelijk van de johanniter en de monarch gemaakt.

Méthode traditionelle! De wijn wordt op dezelfde manier gemaakt als de Champagne. Het uitgangspunt is een stille wijn die gebotteld wordt met een liqueur de tirage, vaak bestaande uit rietsuiker, gist en wat wijn – een dosage van de hand van de wijnmaker – op de fles en afgesloten met een kroonkurk. Nu moet de zogenaamde prise de mousse zich gaan vormen. Uiteindelijk houdt je de bubble over! Zoet, droog, een beetje er tussen in, alles is mogelijk maar Brut is wel het meest gangbare type. Minder dan 15 gram suiker per liter. In sommige boeken lezen we zelfs maximaal 12 gram.

IMG_9138Brut de Holset 2011
Deze mousserende witte wijn is gemaakt volgens de méthode traditionelle: de wijn heeft een 2e gisting op fles gekregen. Hierdoor ontstaat er een aromatisch complexe wijn met wit fruit en een zeer fijne mousse, wat een feestelijke wijn oplevert. De druiven van deze wijn zijn afkomstig van perceel Villare en perceel Holset gelegen bij Domein Holset. Schenk de wijn goed gekoeld als aperitief of bij een licht voorgerecht met bijvoorbeeld vis.

Funkelwien 2011
Deze mousserende rosé is gemaakt volgens de méthode traditionelle: de wijn heeft een 2e gisting op fles gekregen. Hierdoor ontstaat er een aromatisch complexe wijn met rood fruit en een zeer fijne mousse, wat een feestelijke wijn oplevert. Funkel is afgeleid van het Limburgse funkelen, wat met vuur spelen betekent. Een vuurtje maakt men door het tegen elkaar slaan van vuurstenen waardoor er vonken ontstaan. De bodem waarop wij de druiven telen ligt bezaaid met deze vuurstenen. Schenk de wijn goed gekoeld als aperitief of bij een licht voorgerecht met bijvoorbeeld aardbeien!

Heerlijk! Nu de zon nog.

Zonnig interview met Stan Beurskens!