Millerandage, coulure of bloem verdroging?

Millerandage, coulure of bloem verdroging?

Als je je mail opent en berichtgeving uit TsjechiĆ« krijgt, is dat toch wel heel bijzonder! Smaakvanwijn.com wordt worldwide gelezen šŸ™‚ De Eerste Soester Wijnschool wordt inmiddels ook worldwide gevolgd! Met oud-studenten onder andere op de Antillen, in New York, in Washington en wijnprofessionals in Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en AustraliĆ« die als ze weer eens in Nederland zijn, nieuw materiaal voor wijnmasterclasses in De Eerste Soester Wijnschool meebrengen!Ā  Dit bericht vond ik vanochtend in de mailbox. Wie het fenomeen kan verklaren, die spreke zich uit! Graag!

“Geachte mevrouw,

Na het lezen van de post “Is het nu Millerandage of Coulure?” voeg ik graag nog een kleine bijdrage toe:

Een heldere gedetailleerde beschrijving las ik ook op http://en.wikipedia.org/wiki/Coulure

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIn 2014 werd ik voor het eerst geconfronteerd met het verschijnsel dat van 1 van de aangeplante rassen de bloemetjes aan de stelen verdroogden en afvielen. Dit was zo rigoureus dat aan die specifieke wijn stokken bij de jonge stokken (ca. 6 jaar) geen enkele druif tot ontwikkeling kwam en bij de oude wijnstokken (geschat 20 jaar) slechts enkele trosjes. Wat de exacte oorzaak geweest kan zijn is nog giswerk: Zeker is dat we eind mei begin juni enorme klimaatwisselingen hebben gehad met o.a een ijskoude noorden wind. Opmerkelijk is dat de druiven bij de buurman van hetzelfde ras zijn en geen last hebben gehad.

Na zoekwerk op internet, o.a. op uw website, vond ik beschrijvingen die overeenkwamen met mijn waarnemingen.

a). https://www.smaakvanwijn.com/is-het-nu-millerandage-of-coulure/
b). http://www.markvanduijnwijnen.nl/in-de-wijngaard!-de-ontwikkeling-van-de-druif,30.html
c). http://www.michelgassier.com/blog/fr/2013/07/coulure-quand-la-nature-selectionne-le-meilleur/ (frans en engels)

d). http://www.awwijn.nl/nb/nb26.htm

OLYMPUS DIGITAL CAMERANaar aanleiding van alle beschrijvingen heb ik het verschijnsel Bloemverdroging genoemd omdat bij de meeste trossen de bloemetjes verdroogden en afvielen terwijl de steel gewoon groen bleef.

Met vriendelijke groet,

Harald Vahl

(Hobby wijngaardenier op 500 m in noord Tsjechie.)

 

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/