Mineraliteit in wijn?

Mineraliteit in wijn?

Spatburgunder AhrKomt ‘mineraal’ van het terroir?

Dat een proefgroep niet alleen leuk is om al dan niet lekkere wijnen ( niet iedereen heeft dezelfde smaak!) te proeven, blijkt gisterenavond wel weer.

Halverwege de avond barst de mineraliteitsdiscussie weer eens los. Een van die mysteries in de wijn die in de oude, en in de nieuwe wereld de volle aandacht hebben. Keer op keer.  Ook de WoensdagPG van De Eerste Soester Wijnschool moet het er dus eens uitvoerig over hebben. Het moet toch kunnen, stenen in de wijn te proeven. Iemand weet zeker dat ze dit in Jan Magazine heeft gelezen;
Ik zoek het op – het gemak van deze tijd, het internet in de palm van je hand – en citeer:

“Stel je voor: je staat in een wijngaard tussen de wijnstokken. Deze voeden zich via de wortels met water, mineralen en andere voedingsstoffen. Elke druif heeft zijn eigen primaire smaakprofiel, oftewel: de herkenbare aroma’s van de druivensoort zelf.” Druivensoorten, ik zie gefronste wenkbrauwen, eh soorten ….?

Moschofilero
De discussie wordt de mond gesnoerd met de volgende wijn, Moschofilero Blanc de Gris van de Griekse wijnmaker Tselepos. Mooi zacht – meloenkleurig en vol van smaak. Niet zo mineraal  🙂

Ook ik maak vaak gebruik van woorden als mineraal of mineraliteit in wijn. Bloemig is net zo’n woord wat je als eerste te binnen schiet wanneer je een geur, een aroma niet goed kunt duiden en de wijn, niet fruitig of kruidig ruikt, maar wel iets heeft, wel iets…. bloemigs dus.

Wetenschappelijk
Kees van Leeuwen, de Nederlandse oenoloog die de beroemde Cheval Blanc wijngaard onder zijn hoede had, als professor verbonden is aan de Landbouw-universiteit van Bordeaux, heeft in oktober vorig jaar een lezing gegeven op Cornell University over de cabenet franc, de topspeler van Cheval Blanc.

Hier komt het begrip mineraliteit niet naar voren, maar daarentegen wel juist de relatie van bodem en druivenras. Hoe sterk de druif reageert op de drie verschillende bodemtypes waar hij zich wortelt bij Cheval Blanc. Hoe goed is het uiteindelijk te kunnen blenden met de wijnen van deze verschillende bodemtypes.

In november van het zelfde jaar lees ik zijn artikel over de Smaak van Sancerre. Of beter nog, “hoe krijgt Sancerre zijn smaak?”

Dit maal staat het onderzoek naar de relatie tussen bodem en sauvignon blanc in de spotlights. Professor van Leeuwen beschrijft zijn bezoek aan de Sancerre om samen met een van zijn studenten de voortgang van diens promotiebezoek ‘het aroma van de sauvignon blanc’ onder de loup te nemen. Wat is de invloed van stikstofopname op deze druif? Wat maakt de wijn de wijn?

Sauvignon blanc bij MRAl deze artikelen van Kees van Leeuwen zijn steengoed. En eigenlijk wel een must-read voor iedereen die echt wil weten hoe de vork nu in de steel zit.

Mineraliteit in wijn
Er wordt veel over geschreven, heel veel. Op Smaak van Wijn heb ik er ook al menig woord aan gewijd. Het blijft boeien in al zijn verwarring. Iemand die er eveneens zeker meer van weet is de ook in Bordeaux universitair geschoolde oenoloog Gerhard Horstink. Op zijn website zijn  wetenschappelijke wijngerelateerde artikelen te vinden, overigens niet allen over steentjes. Zijn minerale gedachtes vind je hier!

Een laatste woord over mineraliteit laat ik graag over aan Sarah Jean Evans MW die het volgende schreef:

Minerality may have arrived suddenly in our tasting notes but it will take longer for science to explain it. And even longer, says Molina, to convince ‘the romantics’. In the meantime, as one of these romantics, I will continue to use it. Tasting notes are all about metaphor and transferred ideas, and minerality is a word that works.
Dat hele artikel vind je onder de titel: “
Minerality in wine: What does it mean to you?

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/