Moderne Piemonte en toch tijdloos

Moderne Piemonte en toch tijdloos

Italië, Piemonte, Turijn! Gaat er een belletje rinkelen? Vast wel. Het bergachtige gebied in het noorden van het land, zo bekend om zijn krachtige rode wijnen! De barolo’s en de barbaresco’s! Honderden druivenrassen worden hier verbouwd. De een nog autochtoner dan de ander! Vele namen ons nauwelijks bekend.
Processed with MoldivPiemonte, ook die streek waar je – met name vroeger – toch een beetje zenuwachtig van kon worden als diens wijn in je glas geschonken werd. Immers, hoe vaak was het geen harde, tanninerijke wijn, zonder een  enkel spoortje van fruit? De grote eikenhouten vaten deden fantastisch hun werk, samen met de lange lange rijping leverden ze krachtig, droog, fruitloos en bruinverkleurd rood sap waarbij iedere gedachte aan weelderige zwoele ronde verfijnde wijn in de kiem gesmoord werd!

ZO was het vaak vroeger! En ZO is het helaas vaak als je je wijnen bij ‘verleidelijke’ websites besteld, waar je op je vingers kunt uittellen dat je min of meer voor het lapje gehouden wordt met mega ongeloofwaardige goedkope aanbiedingen.

Immers, een Lamborghini is toch ook iets anders dan een … nou ja vul zelf maar in! En zo is het ook met wijn. Kwaliteit gaat boven kwantiteit! Een zichzelf respecterende wijnliefhebber koopt liever een of twee flessen minder, maar dan top in plaats van een doos met ‘afval’! Dorst kun je nog altijd met water lessen.

Terug naar de Piemonte waar het inmiddels allemaal zeer ten positieve gedraaid is, kun je zeggen! En proefondervindelijk hebben we dat gisteren waar kunnen nemen bij de wijnproeverij die Barolo & More in Studio Smaak van Wijn bij ons verzorgd heeft!

Veel vrouwen werken in Piemonte in het wijnbedrijf, als dochter van een generatie wijnmakers die ooit het stokje weer overnamen van hun vader. De jongste generatie is goed geschoold, hetzij op economische terrein, het zij in de wijnbouw middels een degelijke opleiding bijvoorbeeld aan de wijnbouwuniversiteit van Turijn.

Al in de jaren zestig kwamen de eerste vernieuwingen in wijngebied Piemonte. Met de komst van (toen 🙂 ) jonge producenten als Renato Ratti en Angelo Gaja die ook naar Frankrijk keken, waar ze een andere manier van wijn maken ontdekten dan de toen in Piemonte gebruikelijke. Een verfijndere, frissere wijn hadden zij voor ogen. In de wijngaarden werden verbeteringen aangebracht, maar ook andere rassen zijn binnen Piemontese grenzen gebracht, zoals de internationale reizigers cabernet sauvignon, sauvingon blanc, chardonnay en syrah.

IMG_6034 barolo&moreEn zo proefden wij een aardig staaltje modernisme. Variërend van een ‘huwelijk’ chardonnay en sauvignon blanc, de druif croatina in de Cisterna d’Asti, de frizzante Freisa, de prachtige Piová Barbera d’Asti tot en met de Barolo van Rivetto, Barolo del Comune di Serralunga d’Alba 2010 en het laat zich raden dat deze Barolo vol en smakelijk was! Gerijpt op grote Slavonisch eikenhouten vaten.

Nieuwsgierig? Het komt allemaal terug in onze wijnkast met wijnen vol verhalen!