Monforte: medieval Piemonte

Monforte: medieval Piemonte

Le Casa della Saracca, of te wel ‘how to combine wine and food in a very particular way’?

IMG_9044Ooit gehoord van het Romeinse plaatsje Monforte? Het is een oud Italiaans stadje met een bijzondere kern. Een van de meest prachtige. Het is het hart van de Langhe heuvels. Het kijkt uit over de hellingen, de lappendekens van wijngaarden! Het is nog steeds een middeleeuwse stad. Smalle straatjes leiden je door het centrum in de richting van het Piazza dell’Antica Chiesa. Het plein, in de vorm van een amfitheater, is een echte open lucht auditorium, waar talrijke concerten plaatsvinden. In het onderste deel van de stad is er de Onze Lieve Vrouw parochiekerk, in een neo-gotische stijl in de vorm van een Latijns kruis, voorafgegaan door een ruime trap.

IMG_9023Waar zie je hier de specialiteiten van de Langhe uiteindelijk in al haar heftigheid samen komen? De Barolo DOCG wijn en de vele DOC (Barbera d’Alba, Dolcetto d’Alba en de Nebbiolo d’Alba), de witte truffels van Alba, Piemonte hazelnoten? Dat is bij de vriend van Nicola Argamante, eigenaar van Podere Ruggeri Corsini met wie ik ‘s avonds dineer in Le Casa della Saracca. Ook Loredana Addari, zijn vrouw sluit zich wat later op de avond bij ons aan.

Le Casa della Saracca: “An extraordinary restaurant in the historic center of Monforte d’Alba: four medieval houses in the neighborhood Saracca, the oldest in the town, which have kept their austere silhoutte while inside were gutted and merged to become a restaurant with many small environments.”

We eten hier lekker Italian uiteraard, nadat ik het hele pand met alle geheime wijnschatkamers heb mogen bewonderen. Adembenemend! Als je inmiddels aangestoken bent door het Piemonte-virus, dan moet dit op je bucketlist! Omdat Nicola weet hoeveel Barolo, Dolcetto, Nebbiolo en zelfs Verduno Pelavarga ik nog zal gaan proeven, kiezen we voor wit.

IMG_9056Dit keer voor de Arneis ‘van de buren’. We kiezen uit de verrukkelijke antipasti en uit de Primi Piatti. De Risotto Stracchimo e salsiccia spadellata is lekker romig. Hoe doen ze dat toch?

Nicola en Loredana zijn in 1995 met hun wijnwerk begonnen. Ze bezitten inmiddels 10 hectare wijngaarden waar ze hard, harder, hardst werken.

Ongeveer 65.000 tot 75.000 flessen verlaten hun grondgebied jaarlijks. Denk geen seconde dat het leven van een gepassioneerde wijnmaker makkelijk is. Man en vrouw zijn altijd aan het werk. Of in de wijngaard of op reis. Ze vliegen naar Japan, de Verenigde Staten, zijn dan weer in Denemarken of even naar Zwitserland. Overal winetastings, niets te toeristen, keihard werken!  Tussendoor af en toe ook de twee dochters nog eens zien en ze regelmatig van een taxiritje naar bijvoorbeeld Alba voorzien. Het wijnhuis ligt nu niet bepaald centraal  🙂

IMG_9017IMG_9024Loredana Addari en Nicola Argamante, die beide afgestudeerd in de landbouw en gespecialiseerd in de wijnbouw en oenologie, besloten in 1994 om hun leven te veranderen,  het stadse werk werd aan de wilgen gehangen om plaats te maken voor deze kleine wijnboerderij in Monforte d ‘Alba, in het hart van de Langhe – Cuneo.

In de middag heb ik het wijnhuis bezocht, de kelders gezien, de vatenruimtes. Ik begin steeds meer van Barolo te begrijpen, steeds meer de toegevoegde waarde van de houtinvloed te snappen! Het gebruik van het Slavonische grote vat. Het afronden van de wijn! Te verstaan en te proeven waar het om gaat in deze streek is een groot goed. Ik proef fruit, zachtheid, drinkbare goed te verteren Barolowijnen met rondeur. Wijnen om te drinken! Niet om te verstoffen in kelders, wachtend op het moment dat ze uit hun glazen kooi kunnen ontsnappen!
Barolo van nu is er voor nu!

IMG_9007De Argamantes hebben een breed spectrum aan wijnen. Van Nas-cetta tot aan Albarossa, welke gelijknamige druif een kruising is tussen chatus en barbera. Maar ook pinot nero. Waarom? Gewoon omdat Nicola gek is op deze wijn!

The Ruggeri Corsini estate was founded in 1995 thanks to a passion for the countryside and a love for great wines.
Je vindt het terug in elke sip!