Mosseldag in Yerseke

Mosselsalade voor bij de Talbot

Tekst: Josje van Barneveld

Is Nederland een mosselland? Ja, dat denk ik wel. Typisch Nederlands is het: “Mosselen eet je als de R in de maand zit!” Maar het seizoen, enigszins afhankelijk van de groeiomstandigheden van de mossel, begint ergens in juli en loopt overigens wel tot en met april het jaar erop.

Dat mosselen eten niet altijd zonder risico is, bleek vorig jaar december weer eens, toen hier in Zwitserland melding gedaan werd van voedselvergiftiging na het eten van Ierse mosselen.

Enfin. Waar we allang niet meer staan te kijken van alle druivendagen die er zijn, blijkt er ook een echte mosseldag te zijn in Nederland.
Hoe kan het anders dan in Yerseke zijn. Mosseldag – al jaar en dag de derde zondag van augustus. Liefhebbers van zeebanket moeten Yerseke een keer gezien hebben, omdat je  het daar niet alleen kunt eten, maar ook het leven en de productie erom heen kunt zien.

Maar waarom word je nu ziek van een ‘verkeerde mossel’?

Door die verkeerde mossel ben je besmet met Diarrheic Shellfish Poisoning (DSP), letterlijk ‘diarree-veroorzakende schelpdiervergiftiging’. Vervelend, maar behalve dat je misschien nooit weer mosselen wilt eten is er geen blijvende schade. In Nederland is er zo eens in de vier jaar een uitbraak van DSP, die wordt dan veroorzaakt door Dinophysis acuminata, een ééncellige die behoort tot de dinoflagellaten. (bron:kennislink).

Je bent waarschijnlijk drie dagen goed ziek, zwak en misselijk en kunt daarna geen mossel meer zien! En dat is jammer, want ze zijn zo fijn als ze goed gebakken, gestoofd of gewoon gekookt zijn.

Weet je, Mosselen horen ‘levend’ te zijn. Dit houdt in dat ze bij aankoop dicht zitten. Check voordat je er aan gaat beginnen of er tussen de gekochte mosselen open mosselen zitten. Gooi deze dan weg, ze zijn ‘dood’ en  je kunt ze niet eten. Spoel ze heel goed af, zodat er geen zand meer in zit. Een mossel die met koud water afgespoeld wordt, sluit zijn schelp. Dat is goed.

talbotNu kun je het je zelf gemakkelijk maken, want een mosselpannetje heb je zo op tafel staan, maar met een klein beetje moeite maak je van die suffe schelp een exquise salade.
Kook de mosselen zoals je gewend bent. Dus met wijn, prei en ui in een grote pan op het vuur in tien minuten ongeveer. Als de mosselen gaar zijn, haal je ze uit de pan en uit de schelp, het vocht kook je in tot een deciliter. Voeg drie eetlepels crème fraiche toe en laat het mee pruttelen.

In een andere pannetje fruit je een sjalotje aan en hier voeg je wat saffraandraadjes aan toe en samen met het ingekookte mengsel meng je dit tot een saus. IJsberg sla, mosseltjes en saus tot een geheel componeren.

Bordeaux Blanc
Dan kun je natuurlijk voor de wijn naar die goede brave Muscadet grijpen! Zeker. Maar wil je het lekker deceadent doen? Mwah…… kies dan, net als wij voor Talbot. Witte Talbot. Je weet niet wat je proeft. Dat samen met de salade en je hebt een ongekende mosselervaring.