Muscadet, melon of chardonnay?

Muscadet, melon of chardonnay?

Melon, wel eens van gehoord? Steevast wordt de druif verwisseld met die zo overbekende andere witte! Ik hoor ze het nog zeggen, mijn studenten op de hotelschool, “ah, mevrouw makkelijk …. melon  ah melon de Bourgogne – chardonnay natuurlijk!

’t Ja! Nou nee.  De melon komt van oudsher wel uit de Bourgogne (WG) maar is een hele andere druif dan de good old chardonnay! Je doet er andere dingen mee, je gebruikt hem bij andersoortige gerechten, hoewel…. dat laatste hoeft niet altijd de enige waarheid te zijn.
De melon heeft een aantal veel gebruikte synoniemen zoals de gamay blanc, muscadet  en plant de Bourgogne.  Het is dus geen chardonnay, maar ook geen pinot blanc of aligoté. Het is wel waar dat hij, gezien zijn ouders pinot x gouais blanc, een halfbroer/zus is van de chardonnay!

muscadetDat de druif, ooit net zo hard als de gamay noir à jus blanc de wacht aangezegd in Bourgogne door Philippe II, koning van Spanje, vluchtte naar de Vallei van de Loire, maakte hem uiteindelijk bijzonder! Over de naam melon gaan verschillende theorieën. Over de benaming muscadet ook! Een ervan is deze:  ‘aan de wijn van deze druiven werd door Hollandse handelaren “noix de muscade” toegevoegd, samen met wat kruiden om een distillaat van te brouwen!’ Nootmuskaat? Wat voor drank zou dat geweest zijn?

En nu, dankzij een generatie van jonge wijnmakers  is hij terug van weggeweest, deze stille, frisse liefhebber van mosselen! In het gebied zijn begin 2011 drie premier crus officieel erkend en daarmee is een nieuw elan van kwalitatieve wijnbouw ingezet, die tot in de supermarkt merkbaar is.

muscadet 2De nieuwe generatie wijnproducenten stemt de wijnen duidelijk af op de smaak van de huidige consument. De vermelding “Cru Communal” betekent dat de wijn aan strenge eisen moet voldoen met betrekking tot rendement, rijping van de druiven en rijping van de wijn op de lie (droesem). Fantastisch is dat de Muscadet nooit meer dan 12% alcohol heeft wat hem gastronomisch, dus aan tafel tot een fijne partner maakt!

Ze zijn een aanvulling op de generieke naam en de drie regionale appellations . De benaming staat op het etiket. De drie die erop dit moment zijn, zijn Gorges, Clisson en Le Pallet. Uitgezochte wijngaarden liggen hieraan ten grondslag, streng geselecteerd om rijke, gestructureerde, complexe en elegante wijnen voort te kunnen brengen met een groot bewaarpotentieel. Van grote gastronomische waarde. Wijnen met bewaarpotentieel van vele jaren!

De Wijngaard Clisson “Klein Venetië” brengt wijnen voort die minimaal 24 maanden gerijpt hebben. Hierdoor ontstaan aroma’s van gekonfijte vruchten, gdroogde vruchten en kweepeer.

Gorges ligt aan beide zijden van de Sèvre  en brengt druiven voort die vaak later worden geoogst dan de andere. Na meer dan twee jaar op het dode gist krijgen de wijnen een complexiteit en finesse met intense mineraliteit en rokerige tonen.

Le Pallet is de wijngaard op de rechteroever van de Sèvre. Hier komen wijnen vandaan die worden gekenmerkt door een aromatische ondertoon met fruitige en bloemige strepen er door heen. Meer weten? Breng dan een bezoek aan de Loire! Een aanrader!

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/