Muscat d' alexandrie weegt 8 gram

logo granada wines“Granada Wijnen” adopteert de muscat d’alexandrie

De muscat d’alexandrie, wat is dat nu voor druif? Kees van Leeuwen, professor aan de landbouwuniversiteit  van Bordeaux zegt in Perswijn dat het druiven met een ‘zware’ bes zijn! “Druiven van cabernet sauvignon zijn klein (ongeveer 1 gram), die van sémillon iets groter (2 gram), die van carignan nog groter (4 gram), terwijl de druiven van muscat d’alexandrie iets van een klein ei weg hebben. (8 gram).”

Genetica speelt een rol bij de oogstgrootte van de druiven.  Muscat d’alexandrie. Het  is me wat. Zo vaak verward met de muscat à petit grains. We zoeken het op in de druivenbijbel – Wine Grapes.

Een lichtgekleurde Mediterraanse druivenvariëteit, vaak gebruikt om hele zoete wijnen van te maken! Maar niet altijd!

De naam van de druif verschijnt voor het eerst in Parijs in 1713. Echter al sinds de 16de eeuw bekend op Sicilië onder de naam Zibibo. Soms met een, soms met twee bb’s. Lang heeft de druif ook voortgeleefd als Moscatel en wel in Zuid-Amerika. Via DNA onderzoeken is inmiddels ook duidelijk dat verschillende torrontèsdruiven – met dat onmiskenbare muscatgeurtje – en de moscatel amarillo natuurlijke kruisingen zijn ontstaan uit de alexandrijnse muscat en listán prieto.

De grote zware bessen aan de tros kunnen heel goed tegen de warmte. Vaak zie je als ‘bush vine’ gesnoeid worden en  hoge suikergehaltes halen in extreme omstandigheden.

In Spanje is er zo’n kleine 10.000 ha met muscat beplant en ofschoon de druif uitstekende zoete wijn kan maken, is het zo leuk te zien dat de wijnmakers  – zoals bijvoorbeeld de bekende wijnproducent Telmo Rodriguez –  hier elegante, delicate droge wijnen mee maken. De wijn Calvente Guindalera blanco, gemaakt van de muscat alexandrie heeft o.a. op de kaart gestaan van toprestaurant El Bulli! Ook verrukkelijk en zo lekker anders bij asperges!

Op het kleine filmpje hieronder is duidelijk te zien wat een reuzendruiven het in werkelijkheid zijn!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=hxdQoA9vGDI?rel=0]