Naar de Wijnacademie of eerst een 'tussenjaar'?

Tussen de vinologenopleiding aan de Wijnacademie in Maarn en het Wijnbrevet zit een wijnopleiding die nog niet zo bekend is: “Werken met wijn”!

Een praktisch ingerichte opleiding met een behoorlijke verzwaring ten opzichte van het Wijnbrevet dat de minimale basis van de vooropleiding moet zijn.

Het wijnproeven bijvoorbeeld bestaat uit vergelijkend en/of blind proeven. Hierbij worden klassieke grenzen overschreden, vergelijkingen gemaakt en conclusies getrokken. Verder gaat de aandacht uit naar de invloed van: het terroir, het druivenras en de vinificatie. Bij het proeven is er veel ruimte voor eigen inbreng. Bij aanvang van het cursusjaar is het de bedoeling dat men zelf een proefgroep gaat vormen met medecursisten uit eigen omgeving.

Een belangrijke criterium waar de opleiding “werken met wijn”  op gebaseerd is, is de expertise van de verschillende vakexperts, die allen van uit hun eigen kennisgebied een invalshoek voor de cursus bieden. Hierdoor  kan “Werken met Wijn” zowel een verdieping aanbrengen aan de kennis van de cursisten als ook  de breedte bestrijken!

Erg leuk om te lezen zijn  de vijf beste eindscripties van cursusjaar 2012 – 2013.

logo smaak van wijndefZeker een SvW-tip waard!

“Silvaner,” Antoinet Rentema-Westerhof, pdf

“Wijnindustrie Zuid-Afrika – korte of lange termijn,” Sander Mahieu, pdf

“Is er meer dan Kaap de goede Koop,” Leendert Booyens, pdf

“Voorverkoop van Bordeauxwijnen: nog steeds een win-win scenario?” Jan Huner, pdf

“De body van wijn,” Marga Herweijer, pdf