Nascetta vergeten druif van Piemonte

Nascetta vergeten druif van Piemonte

Met het oog op de onbekende druivenrassen haal ik graag nu in deze tijd de nascetta uit het ‘archief’. Drie jaar geleden was ik op uitnodiging in de Piemonte. Een heerlijke uitnodiging waar ik nieuwe vrienden mocht maken in onder andere Novello, zoals de familie Stra.

IMG_9122

Nascetta is puur

In Piemonte merk ik dat iedereen die ik ontmoet, zeer begaan is met wijnbouw! Het is niet zomaar een landbouwproduct! Nee wijndruiven verbouwen is een koestering van de plant, een passie voor de wijngaard, een omhelzing van de wijn. Ook de vergeten druiven als nascetta. 

Eigenlijk word je er een beetje stil van als je ziet hoe men hier met zoveel liefde in de Piemontese wijnwereld staat. Een mooi voorbeeld is Azienda Agrilcola Vietto.

Azienda agriola Vietto

een bedrijf dat vijftig jaar geleden nog wijn maakte, puur alleen voor eigen gebruik, voor de buurt en misschien een enkel verdwaalde stedeling. Hier kom ik aan tussen  zware regenbuien door. Dat is jammer, want nu is nauwelijks de prachtige ligging boven aan de heuvel waar te nemen. Van uit een sightseeing point of view kun je hier de hele omgeving tot aan Barolo, Novello en Monforte zien. Waanzinnig mooi.

piemontevietto2Zeventien hectare aan wijngaard is een vorstelijk bezit. De familie maakt Barolo, Langhe Nebbiolo, Dolcetto d’Alba en Nascetta uit het Novello district. Voor de laatste ben ik gekomen. Om de bijzondere inheemse, autochtone, bijna-uitgestorven nascetta te zien, zijn wijnen te proeven.

DOC Nascetta di Novello

De druif ‘nas-cetta’ is één van de druiven  van vroeger die veel voorkwam in Piemonte, maar op een de een of andere manier in het verdomhoekje terecht is gekomen, gedoemd voor eeuwig verloren te gaan! Dank zij de inspanningen van de wijnproducenten die ik bezoek, krijgt de druif langzaam maar zeker weer de plek geven die hij verdient!  Vanaf 2010 wordt de DOC Nascetta onder deze eigen naam geproduceerd.

IMG_9115De Nas-cetta di Novello van Vietto komt van een wijngaard, ongeveer 1 hectare groot in het Panerole gebied. Deze inheemse wijngaarden zijn werkelijk bijzonder en je vindt ze dus in het wijngebied van Novello. Wat je helemaal niet verwacht is dat je deze witte Nas-cetta jong kunt drinken, maar juist ook gewoon ouder tot oud!

De bijzondere Signorita Vietto – een en al vrolijkheid met een constant klaterval van lach – laat me verschillende jaargangen proeven. Het is verbijsterend lekker! Op dat moment weet ik nog niet dat ik die avond zelfs ongebottelde Nas-cetta zo uit de tank zal gaan proeven bij Mauro Daniele de vice-president van Strada del Barolo. Feestelijk hard gewerkt dus! En een kilo aangekomen 🙂 dat is dan weer minder.

Bewaren

Bewaren

wijnschool Soest