Nascholing wijn

Nascholing wijn

cuvemaken-3Nascholing in wijnkennis

Tja, ook een wijncoach moet haar kennis op peil houden. Immers, de wijnwereld is steeds opnieuw aan verandering onderhevig. Dus nascholing is absoluut vereiste! Zaken die tien jaar geleden als not done beschouwd werden, zijn nu totaal op zijn plaats. Landen waar je je enkele jaren geleden geen wijn kon voorstellen, maken nu ijskoud wijnen.
Dank zij het Het Cool Climate Oenology and Viticulture Institute, afgekort CCOVI, onderdeel van de Brock University kunnen deze landen, zo ver buiten de bekende wijncomfortzone ook leren wijndruiven te verbouwen.

Wijnkenniscentrum

Als registervinoloog kun je de nascholing aan de wijnacademie volgen, maar er is meer onder de zon. En zo beland ik gisteren met wijnmaatje Shirley in Vijlen. Ja inderdaad Vijlen of all places. Om precies te zijn aan de Rott bij Sint Martinus op het door Stan Beurskens opgerichte wijnkenniscentrum.
Door een grapje van ons navigatiesysteem belanden we bijna in de Rott, maar dat terzijde 🙂

wijngaarddecemberWe gaan ons het komende jaar met de nascholing bezig houden met “De praktijk achter de wijn.” En om maar even een cliché te gebruiken: hoe leuk is dat. Na een gedegen inleiding op zijn Stans, staan we om 11.00 met onze laarzen in de spreekwoordelijke klei en laat hij de praktijk aan de hand van drie verschillende wijngaarden in leeftijd zien hoe je kunt, moet en niet moet snoeien. Wat het resultaat van foutief snoeien is. Hoe de wijngaard in symbiose leeft met het naastgelegen bos en hoe de bodemfabriek onder de wijngaard zorgt voor gezond fruit en uiteindelijk prachtige wijnen.

We gaan cuveren

Cuvemaken-1Na een Limburgse lunch gaan we in theorie verder met de bodem, wat doet calcium, magnesium, mangaan, ijzer en ga zo maar door wel of niet voor je druiven. Het is een omvangrijk lesmateriaal wat ons wordt aangereikt, deels middels de theorie, maar ook grotendeels via de praktijk. Zo gaan we na een uitgebreide wandeling door de wijnkelders zelf cuveren! En nogmaals, ha ha ha, hoe leuk is dat.  Als basismateriaal krijgen we drie witte wijnen voor ons. Twee typen Johanniter en een maal Cabernet blanc. Googelend met pipet, flessen en glazen moeten we een goede cuvé voor een mousserende wijn zien te maken. Een waar groepsproces!

Nu sta ik klaar om bodemonderzoek uit te gaan voeren! Want, ja een wijnboer moet natuurlijk wel zijn eigen bodem kennen nietwaar 🙂

Blijf me dit jaar volgen, dan weet je straks  of de nascholing succesvol is geweest en of ik ook druiven kan gaan verbouwen.

 

 

Bewaren