Nebbiolo bij de asperges?

Nebbiolo bij de asperges?

Lamsfilet en asperges

Kan dat? Jazeker. Waarom niet. Stap toch eens over je eigen schaduw heen en volg je hart. Week je los van het groepsdenken, waar ‘men’ zegt wat wel en niet kan. Ieder mens is uniek! Voordat je het weet, ben je er niet meer, dat is namelijk de kringloop van het bestaan. Jammer als je dan altijd maar alles volgens het boekje gedaan hebt! Leef! En vooral je eigen leven dus! Daarom, om het nog spannender te maken! We drinken er een glas Nebbiolo bij! Deze Piemontese beauty is tevens de basisdruif van de exquise Barolo en Barbaresco.

Vorst in de wijngaard

Dit jaar zal het erom spannen! Niet alleen bij ons is het guur met hagel, sneeuw en snoeikoude wind. Ook in de verschillende wijngaarden in Europa slaat de vorst gemeen toe, terwijl de wijnstok net in bloei wilde gaan! Verdorie. In Frankrijk is de Chablis getroffen, tja best noordelijk gelegen natuurlijk, maar wacht eens even, ook in het diepe zuiden, in de Roussillon heeft vadertje vorst toegeslagen!

Italiaanse wijngaarden

In Italië zal het wel meevallen denk je dan, lekker zuidelijk. Nee dus! In grote delen van de Italiaanse wijnstreken is het belachelijk koud voor de tijd van dit jaar. Niet alleen catastrofaal voor de wijnstok! Ook andere gewassen, fruitboompjes en zelfs tomaten zijn zwaar getroffen. Tja, je kunt er op wachten, als het tot in Molise aan de oostkust boven Puglia vrieskoud is geweest, hoe zal het dan in Piemonte zijn?
De Langhe gaat inderdaad gebukt onder grote vorstschade! De nebbiolo, ook al wordt hij pas eind oktober geoogst, maakt in het voorjaar een risicovolle vroege start. Bij Barbaresco en Barolo liggen de wijngaarden op de hellingen en ze zijn daardoor redelijk beschermd tegen deze aanslag. Maar het is een valse start! Nu nog te vroeg voor de wijnboeren om de definitieve schade te kunnen inschatten, het ziet er niet goed uit!

Francone 2015

Terug naar onze Nebbiolo! De I Patriarchi van Francone. Uit 2015. In wat voor weersomstandigheden ontloken deze druifjes? Wel 2015 is een fantastisch jaar geweest voor Piemonte. De winter met veel sneeuw en regen zorgde voor voldoende bodemwater! Op tijd draaide de kou om, om in de lente voor een goede start van de wijnstok te zorgen. De zomer was lang en heet, maar de nebbiolo voelde zich er goed bij. Het is een heerlijke wijn geworden.

Kokkerellen!

Okay, start met het voorverwarmen van de oven op 180°C. De asperges schil en kook je gewoon volgens de normale basisbereiding, maar wacht even, je begint natuurlijk met het voorbereiden van het lamsvlees. Per persoon neem ik 7 grote asperges. Ga uit van ongeveer 150 gram filet per persoon. Deze filets liggen op de plank te rusten, je pepert en zout ze aan beide kanten en bakt ze vervolgens aan beide kanten mooi knapperig bruin. Het gaat er hierbij alleen om ze een fijn korstje te geven.  Het doorgaren doe je namelijk in de oven zo’n 7 a 8 minuten zodat het vlees mooi rosé is als je het trancheert.

Bord opmaken

Wel de asperges zijn gekookt, het vocht kun je eventueel bewaren voor een lekker soepje. De plakjes lamsfilet leg je in een waaier en de asperges liggen daar met de kopjes naar links deels overheen. Een saus is natuurlijk wel lekker, daarvoor kun je het braadvocht afblussen met witte wijn. Even inkoken en vervolgens met wat crème fraîche opkloppen. Tot slot, vergeet niet dat je ook een aardappelgarnituurtje moet klaarmaken. Krieltjes of plakjes roseval bijvoorbeeld. Veel succes met de timing zodat alles lekker warm op het bord komt. Oh ja, de wijn kun je natuurlijk bij mij krijgen 🙂

brand