Nebbiolo onlosmakelijk verbonden aan zijn oorsprong

Nebbiolo onlosmakelijk verbonden aan zijn oorsprong

Piemonte

Sommigen trekken  de vergelijking met Bourgogne: veel versnippering, één druivenras! Andere praten graag over de elegantie, de verfijnde kwaliteit van de wijnen uit de heuvels van de Langhe, de ‘kersenneus’, de krachtige samengebalde smaak! Maar nooit spreekt men over ‘slobber’, over jong drinken, over makkelijk of adaptief!

Nebbiolo

Waar we het over hebben? Over de nebbiolodruif – het fundament van Barbaresco, Barolo maar ook van de Valtellina’s uit Lombardije zoals  de Sforzato Della Valtellina. De druif wordt hier anders genoemd: chiavennasca! Heeft echter ook het verleidelijk parfum van viooltjes en kersen, iets minder samengebald in kracht!

piemonte reizen 2Nebbiolo komt van nebbia = mist. Weer zo’n fenomeen waar ‘mist’ een vinger in de most heeft! Zo is mist ook een belangrijke factor voor de werking van de Botrytis Cinerea, die de zoetheid van bepaalde witte druiven zoals de semillon in de Sauternes en de furmint in Tokaj moet helpen te verhogen. Hoewel, als je Perswijn nr 4 – jaargang 26 leest, schijnt daar ook anders over gedacht te worden! Schijnt de bodem hier in hoge mate verantwoordelijk voor te zijn: “In het hoge terras van de Graves bevinden zich tijdelijke watervoorraden waaruit damp ontsnapt, met als gevolg de hoge luchtvochtigheid die de botrytisvorming stimuleert!”

Herkomst van

De nebbiolo is een herkomstdruif! Een heel oude! In 1266 wordt hij al vermeld. Absoluut geen allemansvriend! In tegendeel. Hij floreert in de gebieden rond Alba en Asti, in Novarra praat men over Spanna, ook in Lombardije maar hij gaat snel ten onder als de omstandigheden des terroirs afwijkend zijn! Oftewel, hij heeft het moeilijk buiten Noord-Italië te zijn en vooral te overleven en mooie wijnen te kunnen opleveren. In het kleine Aosta dal verbouwt men ook nebbiolo – picotendro geheten. Langs de oevers van de rivier bij Donnaz maakt men een wat stevige, niet gepolijste wijn van de deze druif.

Maar verder houdt het dan wel op. De grens ligt daar.
De Nieuwe Wereld kan eigenlijk niet wachten om met deze uitermate spannende druif aan de slag te gaan. Maar de uitdaging is zwaar! Op geringe schaal vind je hem nu in Californië, in Australië en in Argentinië. En ook Zuid-Afrika waagt de eerste hectares.

Wijn maken

De moeilijkheid van het maken van goede wijn van nebbiolo ligt in de druif zelf besloten! Hij heeft de meest gunstige locatie nodig:  expositie op de bergflanken, gezicht in de zon! In Barolo en omstreken gebruikt men voor deze druif uitsluitend de op het zuiden of zuidwesten gerichte wijngaarden tot 450 meter hoogte. Bij voorkeur op kalkachtige mergelbodems.

Als hij dan volledig rijp geplukt wordt, barst hij van de zuren en de tannines! Met donkerrode wangen, vol van kleur is het zaak hem dan op vat en in de fles te laten rijpen zodat hij (na decennia soms) als een fluwelen verleider uiteindelijk je maaltijd zal begeleiden!

IMG_9116Tegenwoordig werkt men ook met kleine Frans eiken barriques die de traditionele grote Sloveense eiken vaten  deels vervangen, wat resulteert in een snellere rijping. Deels vervangen, want de meeste producenten werken met beide vaten, de barriques en de botti.

Witte truffels van Alba bijvoorbeeld, geschaafd over de romige pasta met echte Parmezaan….

Dit citaat uit de Wijnatlas zal u ook niet onberoerd laten:

“Tijdens de oogsttijd in Barolo liggen de heuvels deels verscholen, hellingen met koper- en goudkleurige wijnranken, afgewisseld met hazelaars en perzikbomen, voeren omlaag naar de in nevels gehulde Tanaro-vallei. Een bezoek aan Serralunga of La Morra om daar de blauwe druiven te zien binnenkomen is een magische gebeurtenis!”

Laat het gebeuren! Laat je verleiden… De wintermaanden zijn er perfect voor 🙂