Nederland wijnland, dat kan toch niet waar zijn?

Nederland wijnland, dat kan toch niet waar zijn?

Nederland als wijnland, ach wat stelt dat nu voor? Dat kan toch nooit iets zijn in ons koude kikkerland op gebied van wijn? Neem de maand april nou eens. Hoe koud was het bij tijd en wijle niet! Daar komt geen knop voor uit zijn bed. De mooiste wijn wordt immers gemaakt in de wijngaard! Hoe minder interventie van de mens, hoe fijner de wijn zal zijn.  Tja, inmiddels weet ik – uit eigen ervaring – dat er zeker wel moois onder de Nederlandse zon groeit, bloeit en uiteindelijk gemaakt wordt!

IMG_8892Gisterenavond was de uitverkochte Nederlandse wijnproeverij bij Studio Smaak van Wijn absoluut succesvol. Met het thema Nederland Wijnland proefden we blind zes wijnen van eigen bodem iedere keer vergezeld door een wijn van buiten lands grenzen! De kunst was om de twee wijnen zo ‘compatible’ mogelijk te krijgen. Maar daar zijn we zeker in geslaagd.

Nederland heeft inmiddels zo’n 195 ha aan wijngaarden. Hobbyboeren en commerciële wijngaarden op de grote hoop gegooid. Tijdens de eeuwwisseling telde men zo’n 30 ha. De grootste 10 hebben een gezamenlijke oppervlakte van 59,5 ha, met als grootste Wijnhoeve de Kleine Schorre in Zeeland. Van de andere negen liggen er vier in Limburg, drie in Gelderland, één in Overijssel en één in Flevoland.

Dé wijnbouwprovincie van het land is Gelderland met en areaal van 65,1 hectare verdeeld over 30 wijngaarden met een oppervlakte van 1 hectare of meer (gemiddelde grootte 2,17 hectare). Die provincie wordt op de voet gevolgd door Limburg met een areaal van 54,7 ha verdeeld over 20 wijngaarden met een oppervlakte van 1 hectare of meer (gemiddelde grootte2,74hectare). Het verschil met nummer 3 Overijssel is groot: die provincie telt 8 wijngaard en met een gezamenlijk areaal van 19,9 hectare (gemiddelde grootte 2,49 hectare). Verder kent Noord-Brabant 8 wijngaarden met een oppervlakte van 1 hectare of meer; Noord-Holland 6; Zeeland en Friesland 4; Groningen 2; Drenthe, Zuid-Holland en Flevoland 1. Utrecht is de enige provincie die het nog zonder een wijngaard van die maat moet stellen. Bron: Viticonsult.

IMG_8763Nederland heeft bovendien een ‘wijnmakersgilde’. Op de website van deze belangenorganisatie voor mensen uit het ‘wijnambacht’ vind je onvoorstelbaar veel goede tips en wijnnieuws.  Op 21 maart is de jaarlijkse WIjngaardeniersdag weer gehouden. Met een opkomst van zo’n 110 wijnboeren en –makers die met spanning uitkeken naar de uitslag van de ingeleverde wijnen en likeuren ter keuring! Echt, Nederlandse wijnbouw leeft!
Mede dank zij de coolclimate rassen die in ons land de strijd met de weergoden het beste aan kunnen! Zoals de solaris, de johanitter, de cabernet cortis, de regent en de acolon om maar eens wat te noemen.

Bij ons aan de proeftafel trapten we af met twee roze Nederlandse bruisjes: het Limburgs Parelke van Stan Beursken en de Secco van Henk Breughem uit Nijkerk. Het stille witte werk bestond uit twee Limburgs wijnen  van de Apostelhoeve, die het respectievelijk opnamen tegen een Duitse Riesling en een Gentil uit de Alsace. Gevolgd door de Solaris op hout van de Achterhoekse wijnbouwers die begeleid werd door een houtige Chardonnay.

solaris op hout“De Solaris op hout is gemaakt van alleen de beste druiven en heeft negen maanden op houten fusten gerijpt. De exotische aroma’s in combinatie met de finesses van het Frans eikenhout maken deze wijn bijzonder geschikt bij zalm, gekruide gerechten en fijne kazen. Een warme, stevige wijn die op een zwoele avond niet misstaat.” Aldus de website van de Nederlandse Wijnwinkel. Een proefnotitie die de spijker op de kop het hout in jaagt.

De drie rode wijnen, een van De Linie uit Made, een van ‘Aan de Brede Beek’ in Nijkerk en de Reeborgh Rood van acolon druiven deden het goed naast hun buitenlandse kameraden: een rode Pinot Noir van Binz Bratt, een Griekse wijn van Claudia Papayianni en de Blaufränkische van Thomas Schwarz uit Burgenland.

Een  100% score in de blindproeverij voor rood. Iedereen haalde alleen al op ‘de neus’ de wijn van Nederlandse makelij eruit. Op de een of andere manier had hier het klompengevoel bij ons allen de overhand. Wat overigens absoluut niet negatief verstaan moet worden.

Wil je meer weten van Nederland wijnland, kijk dan eens op de website over de Nederlandse Wijnbouw of op de site van het Wijngaardeniersgilde. Zelf lekker aan de proef met Hollands glorie, dan kun je uitstekend terecht op de site van de Nederlandse Wijnwinkel!  Nederlandse wijnen! Ze zijn er niet voor niets!

=============================================================================

Met dank voor het aanvullende commentaar van Jules NIjst! “Leuk dat je aandacht besteed aan Nederlandse wijn, Marja!
Je schat wijnbouw in Limburg wel een paar maten te klein in. Alleen al in de toekomstige BOB Mergelland ligt ruim 60 hectare wijngaard , in de hele provincie ruim 80 hectare
!”

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/