Nederland Wijnland

Nederland Wijnland

Het klinkt misschien wat vreemd in de oren, maar toch is het een feit! Nederland is een wijnland met inmiddels wijngaarden in Limburg ja, maar ook in Flevoland, in Zuid-Holland, in Drenthe, in Friesland en Groningen. Eigenlijk kent iedere provincie tegenwoordig wijnbouw!

limburgAfgelopen juni 2014 kopt Nu.nl het volgende:
“Nederlandse wijn wordt nooit concurrentie voor ‘echte wijnlanden'”
“De kwaliteit is minder en de prijs hoger. Toch is het aantal wijngaarden in ons land sinds de eeuwwisseling flink gestegen. Het aantal commerciële wijngaarden is sinds 2000 in vogelvlucht toegenomen, er zijn er nu naar schatting zo’n 160 tot 170 volgens de telling van het Wijngaardeniersgilde Nederland.”

Vervolgen zijn er in het artikel diverse wijnmensen die hier over heen mogen plassen om hun zegje te doen 🙂
“Zolang de productie relatief klein is en de Nederlandse wijn een rariteit blijft, gaat alles prima. De verkoop aan toeristen en je eigen omgeving vormen goede verdienmodellen”, zegt Cees van Casteren, voorzitter van de Verenigde Vinologen Nederland (VVN).

“Sommige boeren hebben genoeg van de eeuwig veranderende wetten en regels en sociale onvrede met intensieve veeteelt. Zij ruimen de varkensstal op en plaatsen er wijnranken voor in de plaats”, verklaart Van Casteren de toename.

limburgHet totale oppervlakte wordt door het Wijngaardeniersgilde Nederland geschat op een kleine 300 hectare. Die cijfers steken schril af tegen bijvoorbeeld de Bordeaux-streek, daar wordt op 115.000 hectaren wijn gemaakt. Eén wijnboer in Chili heeft volgens Van Casteren meer grond dan alle wijngaarden in heel Nederland bij elkaar.

In hetzelfde stuk komt ook wijnschrijver Nicolaas Klei (die van de supermarktgidsen) aan het woord. Hij denkt niet dat wijnboeren in landen als Frankrijk hoeven te vrezen voor een dalende omzet door de toenemende populariteit in ons land. “Het is hier te klein, te nat en te koud”.

Maar is dit allemaal wel zo?

En hoe smaken die Nederlandse wijnen dan? Wil je het weten? Zelf ervaren?
Op 26 januari organiseert Studio Smaak van Wijn in samenwerking met Take Away Sommelier, Arina van Leenen, een smaakvolle Nederlandse wijnproefavond. Tijdens deze bijzondere avond maken we kennis met de wijnen van deze eigenwijze wijnmakers, komen de verschillende druivenrassen en bekroonde Nederlandse wijnen voorbij. Wat gaat de toekomst brengen voor de Nederlandse wijnbouw? Wat zal het klimaat gaan doen? Prangende vragen voor Nederlandse wijn!

Datum: 26 januari 2015
Aanvang: 20.00-22.30 uur
Kosten: € 45,-

Mis het niet en schrijf je nu in via Smaak van Wijn: [email protected]
Het Nu.nl artikel vind je hier: Nederland Wijnland

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/