Wijnboek – Wijn van Nederlandse bodem

Wijnboek – Wijn van Nederlandse bodem

Een grondige boekentip!

Dit wijnboek over Wijn van Nederlandse bodem. Een serieuze aanrader tussen al het ‘gewone’ wijnboeken-werk. Auteurs als Stan Beurskens, Geert-Jan Vis en Denise Maljers weten waar ze over praten in dit wijnboek als ze bodem en wijnstok met elkaar verbinden. Stan, een Nederlandse oenoloog (daarvan zijn er niet zoveel!) staat aan het hoofd van wijngaard St. Martinus in Vijlen, dat zowel een onderzoekscentrum is als een wijnadviesbureau, naast het wijnbedrijf met zo’n slordige 13 ha wijngaarden. Voor Nederlandse begrippen een groot, veelomvattend bedrijf.

wijnopleidingenGeert-Jan Vis en Denise Maljers zijn beiden geoloog. Antwoorden op vragen als ‘Wat zit er in de bodem?’, ‘Wat kan ik er mee?’ ‘Wat is de beste ondergrond voor wijnbouw, is die er dan?’ is voor deze twee gesneden koek. Het samenspel met de wijngaardenier maakt dit wijnboek van Nederlandse bodem tot een bijzonder exemplaar!

Terroir ter discussie in het wijnboek

Een serieus mooi, goed wijnboek! En een aanrader voor iedereen die nu wel eens de waarheid achter de terroirdiscussie wil weten. Wat is terroir. In de wijnstudieboeken staat terroir omschreven als het samenspel tussen klimaat, bodem, druivenstok en uiteindelijk natuurlijk toch ook de mens.

Aan de slag met wijn!

Het studieboek ‘Aan de slag met wijn’ dat ik gebruikte in de jaren dat ik les gaf aan de HBO-hotelmanagement opleiding van Notenboom omschrijft  het als volgt:  “Terroir betekent letterlijk ‘bodem’, maar in de wijnwereld betekent het ook: de combinatie van natuurlijke invloeden op de agrarische productie. Het begrip omvat niet alleen de samenstelling van de grond, maar bijvoorbeeld ook klimaatomstandigheden en het vermogen van de bodem om water vast te houden of juist door te laten. Veel wijngebieden hebben een lange geschiedenis. Door ervaring weet men welke druivenrassen er het beste groeien. Men kent de eigenschappen van ‘het terroir’ en weet hoe de wijngaarden het best beplant en behandeld kunnen worden. In nieuwe gebieden is die kennis vrijwel niet voorhanden. Dan probeert men op basis van de plaatselijke omstandigheden zo goed mogelijk in te schatten welke druivenrassen er het beste groeien en hoe en waarmee men de wijngaard zo goed mogelijk kan inrichten.”

wijnboekWijn van Nederlandse bodem

Langs bergen en dalen kun je zeggen, neemt het boek je mee om aan de hand van praktijkvoorbeelden bodem en wijngaard nader te verklaren. Terroir, zin of onzin …… ik zou zeggen, lees het zelf maar!

Bewaren

Bewaren