Nederlandse wijn bij SmaakvanWijn

Nederlandse wijn bij SmaakvanWijn

Druiven hebben baat bij het klimaat

Dat Nederlandse wijnen baat hebben bij de klimaatveranderingen is steeds duidelijker. Ik ben een absoluut voorstander van de Nederlandse wijn. Gisterenavond werd ik weer eens blij verrast door een Rode! Een Rondo! Rondo is een Tsjechisch-Duitse samenwerking geweest. Een kruising tussen de variëteiten Zarya Severa en St. Laurent. In 1964 gekruist door professor Kraus in het voormalige Tsjecho-Slowakije. Kraus stuurde enkele wijnstokken naar professor Helmut Becker van het onderzoeksinstituut Geisenheim, die betere kansen had om de kruising verder te verwerken.

Chateau du Tets

De wijnstok is zeer robuust, heeft een zeer goede vorstbestendigheid en zeer goede weerstand tegen schimmelvorming.  De oogsttijd van de vroeg rijpende druiven is te verwachten begin september, afhankelijk van de zon en de standplaats. De wijn die wij mochten proeven kwam van Chateau du Tets uit Goudriaan. Uit het jaar 2017. Donker van kleur, met in de neus donker fruit, bramen en leer. Dit zette zich door in de smaak. Versmolten met wat houttonen. Goede rijpe tannine en een fijn evenwicht tussen zuren en zoet. Tjonge jonge! Knap hoor. Jammer dat ik maar één fles had, want ik had zo een doos of twee kunnen verkopen 🙂 . Daar moet dus wat aan gedaan worden.

Betuws wijndomein

Dat was gisterenavond. Vrijdag rijden we naar de Betuwe om onze bestelling van het Betuws wijndomein op te pikken. Kunnen we op de terugweg nog even met Bob langs de rivier. Vrijdagmiddag liggen ze in de wijnkast van SmaakvanWijn. Johanitter en de Linge rood.

Noem je dit dan ook Nederlandse wijn?

wijnlokaal

Tot slot vanochtend nog de Hema in de mailbox! Ook over in Nederland gemaakte wijn, maar……. van buitenlandse druiven! Tja, daar zal iedereen het zijne van denken.
– Persbericht: Amsterdam, 12 mei 2021 – Het HEMA wijnschap, dat gevuld is met wijnen uit bekende landen als Frankrijk, Italië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland, heeft er nu een heel bijzonder wijnhuis bij: Chateau Amsterdam. Twee wijnen, ‘He he’ wit en ‘Poeh poeh’ rosé, geproduceerd van druiven uit Europa in een urban winery in Amsterdam Noord. Chateau Amsterdam is een modern familiebedrijf, opgericht door vader en zoon. Door nauw samen te werken met boeren uit heel Europa en de druif te verplaatsen in plaats van de fles, brengen zij het productieproces dichter bij de mensen. Tom Veugen van Chateau Amsterdam: “Wijn maken op neutrale grond geeft de unieke kans om alle druivenrassen, landen en stijlen samen te brengen onder één dak. Dit stelt ons in staat om te kunnen innoveren en experimenteren met nieuwe smaken en ervaringen.”

Twee lijnen

Hè hè“, gevonden, de witte wijn die iedereen lekker vindt. De druiven voor deze witte wijn komen van bevriende druivenboeren uit Abruzzo in Italië, Pfalz in Duitsland, Valencia in Spanje en Groesbeek, Nederland. De wijn is mooi droog, fris fruitig, met een zachte afdronk. € 7,50 per fles.
Poeh poeh“, daar ben je aan toe, een glas heerlijke rosé. De druiven in deze rosé worden geteeld in de Pfalz in Duitsland en Valencia in Spanje. De ideale terras rosé, zwoel, sappig en dorstlessend. € 7,50 per fles.

Over Chateau Amsterdam

Geen wijngaard in de buurt te bekennen, maar één stap over de drempel van Chateau Amsterdam – verscholen in een voormalige machinefabriek aan het IJ – en je waant je in een wijn walhalla. Fermenterende druiven, metershoge RVS tanks, rijen houten vaten en een gezellig proeflokaal waar je een glas wijn zo uit het vat tapt. Wijn, gemaakt in de stad, voor de stad. Een trend die is overgewaaid uit Amerika, waar vrijwel elke stad zijn armen heeft geopend voor urban wineries. In Europa zijn er een paar, in Nederland is Chateau Amsterdam de eerste. In 2018 kwamen de eerste 6000 flessen op de markt. Inmiddels produceert team Chateau meer dan 80.000 flessen ‘Amsterdamse wijn’, verdeeld over drie verschillende productlijnen. Einde Persbericht –