De maandag column over Nederlandse wijn

De maandag column over Nederlandse wijn

De maandag column op de dinsdag 🙂

Nederlandse wijngaarden laten van zich horen. Zijn in rep en roer. Overal hoor je geluiden, de oogst komt eraan, we gaan plukken, wie kan helpen. Ik zie Nederlandse wijn op Facebook, op Twitter en gewoon in mijn mailbox waar Aan de Breede Beek bij monde van Henk Breugem ook een laatste update geeft:

“Beste mensen,

De druiven rijpen ondanks de nattigheid gewoon door. In de bijlage zit een foto van de Regent druiven van vandaag. Hopelijk kunnen we ze tot aan de oogst goed gezond houden. De planning is dat deze Regent in het eerste weekend van oktober geplukt gaat worden. In de weken daarna tot en met de derde week zullen de andere rassen geoogst gaan worden. De dagen waarop de oogst plaats vindt is op zaterdag, zondag, maandag of dinsdag. Afhankelijk van het weer en de rijping. Nadere berichten over de oogst volgen zodra ik wat meer weet.”

Op twitter vanochtend uit de Achterhoek!

Lijkt me razend gezellig maar kan niet weg uit Soest. Winkeltje spelen, ’s avonds #proeverij Italiaanse autochtonen
Marja van Beek heeft toegevoegd,
De Reeborghesch @DeReeborghesch
Het gaat gebeuren! Oogsten van Solaris op deze donderdag. Paul, Irene, Astrid, en wie komt er nog meer om mee te doen?

En in Zeist, onvoorspelbare wijnresultaat!

In Zeist bij de eerste wijngaard op de Utrechtse Heuvelrug is het helemaal al feest.  Op Zaterdag 19 september is de Zeister Wijngaard Hoog Beek en Royen geopend voor het publiek tijdens de open wijngaarddagen. Men kan langs de stokken wandelen de druiven van de komende oogst bekijken. Ook de wijnschuur is te bezichtigen, deze is in samenwerking met Het Utrechts Landschap het afgelopen jaar op de wijngaard gebouwd. Hier kan de eerste oogst Nederlandse wijn uit de wijngaard geproefd worden! Een hele bijzondere Nederlandse wijn!
Want wat lees ik op het Facebook van een Proefgroepvriend: “De grootste officieel erkende wijn competitie ter wereld, de Award Wine Challenge, vindt ieder jaar plaats in Wenen. Daar zijn dit jaar uit 40 landen van 1708 producenten 11.611 wijnen blind geproefd. Als stunt hadden we onze wijnen van Hoog Beek en Royen ook ingestuurd. De Johanniter won er een bronzen medaille en onze Souvignier Gris kreeg een zilveren plak toegewezen; yess!!”

Ook Hilversum aan de wijn!

Een andere wijnvriend mailt me het volgende:
“Hi Marja, Vandaag was er een open dag van Wijngaard Zonnestraal, een nieuwe wijngaard in Hilversum. Gepassioneerde medewerkers en mooie verhalen gehoord. Een groot deel is aangeplant met de Bacchus druif, die ook veel in Duitsland wordt verbouwd maar weinig op de markt komt. Hij had een aantal open flessen van Duitse Bacchus wijnen die volgens hem gaan lijken op de toekomstige Zonnestraal wijn. Ben benieuwd!”

Alles van eigen bodem!

Tot slot hebben we een nieuw Nederlands wijnboek “Wijn van eigen bodem” op de plank! Collega wijnvrouw Marielle Beukers wijdde er een boek aan ! Samen met Irene de Vette. Over lokaal eten en lokaal drinken. Je haalt het gewoon allemaal uit je eigen tuin en bij de (wijn-) boer om de hoek! Ik heb het nog niet gelezen, maar zodra dat zover is, plaatsen we het natuurlijk bij de boeken in de wijnkrant!

Nederlandse wijn laat steeds vaker van zich horen! Laat het weer nu even meewerken de komende weken! Dan gaat die Nederlandse wijnboer ervoor! Spannend hoor!