Nederlandse wijnen zijn hot!

Nederlandse wijnen zijn hot!

Nederlandse wijnenNederlandse wijnen zijn trendy!

Inderdaad, het lijkt de nieuwste trend te worden! Wijnen drinken van eigen bodem. Want Nederlandse wijnen zijn in, zijn hip, maar vooral heel erg lekker! Goedgemaakte kwalitatief hoogstaande wijnen komen tegenwoordig uit Neerlands eigen wijngaard! Natuurlijk speelt het klimaat hier een belangrijke rol bij. Warmte, water en relatief verkoelende nachten. Voila! De ingredienten van de afgelopen jaren! Nu nog de bijpassende bodem en geschikte druiven en je hebt de acteurs voor een fantastisch blijspel bij elkaar gezet.

Welke druiven dan?

Nou een syrah of viognier zul je hier niet snel tegenkomen. Hoewel, ik weet van een wijnboer in het zuiden van ons land dat hij experimenteert met viognier! Spannende onderneming lijkt me dat. Wat houdt deze druiven staande aan de grens van ons land? Wel, neem de syrah, de alleenheerser over de noordelijke wijngebieden van de Rhône! Ontstaan in een ver verleden doordat de dureza aan de haal ging met de mondeuse blanc. Het druivenras groeit in eivormige trossen, met kleine bessen. In de schil veel kleur, veel tannine en ook zuren blijven niet achterwege. Het is geen geheim dat hij uitstekende prestaties neerzet op de steile rotsachtige bodem in de Noord-Rhône vallei. Omarmd door warme zonnestralen, waar droogte zijn wortels uitdagen diep de bodem te doorboren.

Een koel klimaat geeft wellicht een complexere wijn, maar voor de syrah betekent het ook veel meer kans op meeldauw en schimmels. En syrah zal in een warmer klimaat natuurlijk makkelijker kunnen rijpen, waardoor zijn typische fruitsmaken als bramen en pruimen zich kunnen ontwikkelen. Bijvoorbeeld op de Hermitage.

Nederlandse wijnenDe wijnen in ons land

Druiven die je in ons land veel ziet als basis voor de wijn, zijn onder andere de johanniter, de solaris, de cabernet cortis, de pinotin, de regent, maar ook rivaner, auxerrois, pinot blanc en pinot gris. De laatsten met name in de wat warmere regionen van het land. Studio SmaakvanWijn heeft een aantal van deze heerlijke  Nederlandse wijnen  in het assortiment opgenomen! In tegenstelling tot de ‘nieuwe wereld’ wijnen, gaan wij meer voor de ‘koude wereld’ wijnen. Hoewel dat laatste natuurlijk met een knipoog gezien moet worden! Wil je meer weten van deze coole climate wijngebieden, dan kun je in september inschrijven voor de Ronde van de Koude Wereld. Van harte welkom.

De noordelijke wijnhuizen die je bij ons in de winkel kunt vinden zijn uit Zeeland De Kleine Schorre, uit de Betuwe het Betuws Wijndomein en uit Rheinhessen Weingut Ch. Bernhard! We zijn er heel trots op!