Wijn van eigen bodem

Wijn van eigen bodem

Nederlandse wijngaarden.

Nog niet zo heel lang geleden een sprookje misschien met een grond van waarheid als je door het zuiden van ons land reed. Maar nu de laatste jaren vinden we wijngaarden in vrijwel iedere provincie. Wijn van eigen bodem is geen curiositeit meer.

wijnvaneignebodemMarielle Beukers & Irene de Vette

Dat deed het voor dat doel samengekomen schrijverskoppel Beukers & de Vette besluiten om er dan maar een boek aan te wijden. En niet zo maar een boek! Door de drukte van het laatste kwartaal van 2015 bleef het boek, dat allang in mijn bezit was, maar op de ‘leestafel’ liggen. Ongelezen, niet beduimeld, dicht!

Echter, het is de moeite waard kan ik inmiddels iedere wijnliefhebber verzekeren. Het is een praktisch boek over wijngeschiedenis, wijndruiven en wijngaarden. Ook over de laatste stations van dit alcoholische eindproduct. Waar is de wijn te verkrijgen, welke winkels, welke restaurants werken met en verkopen het Nederlandse sap.

Wijngaarden in Nederland

Onno Kleyn zegt het in zijn voorwoord: “Het ganse land is bespikkeld met wijngaardjes.”
Natuurlijk, we zijn verwend met het ‘zoetje’ in de soepele Nieuwe Wereld wijnen of de wijnen uit de Zuid-Europese landen. We zullen ons moeten verdiepen in de frisse wijnen van Neerlands bodem, soms met zeer pittige zuren.

Ook voor ons, als De Eerste Soester Wijnschool, is hierbij een rol weggelegd. In alle wijncursussen komen Nederlandse wijnen aan bod. Maar ook in de wijnwinkel Studio Smaak van Wijn verkopen we al geruime tijd met succes de Nederlands wijn.

Meer weten ….?

“Wijn van eigen bodem” is zeker een aanrader! Prettig leesbaar met leuke tips en wetenswaardigheden. Een fantastische ambassadeur voor Hollands wijnland! Wil je er meer van weten, kijk dan eens op de eigen website “wijn van eigen bodem”.