Nee, niet sauvignon blanc maar souvignier gris

Nee, niet sauvignon blanc maar  souvignier gris

In 1983 kruiste Norbert Becker in Freiburg de bronner (een witte druif) met de cabernet sauvignon (een blauwe druif). Maar is het nu een witte of een blauwe druif. Nee, het ras schaart zich, net als pinot gris onder de rode met zijn roze velletje, maar is een wit ras.

Grappig om dan te weten dat de cabernet sauvignon met als ouders de sauvignon blanc (witte druif) en cabernet franc (blauwe druif) een blauwe druif is. Enfin.

Het rijpingsverloop van de druif loopt redelijk gelijk met de weissburgunder aldus het Staatliches Weinbauinstitut Freiburg. De bessen hebben een rozige schil. De aroma’s zijn wat neutraal tot fruitig, een beetje pinot blanc-achtig zou je kunnen zeggen. “Lijkt op een bloemige Pinot Blanc bij voldoende rijping, en op de kruidige Pinot Gris bij volle rijpheid”. bron: Brabantse wijnbouwers website

De kracht van deze druif voor de Nederlandse wijnbouw is zijn schimmelresistentie tegen valse en echte meeldauw, dankzij zijn vader Bronner.

Tja, hoe ik nu op deze druif kom? Simpelweg omdat ik pas een fles van een wijnvriendin kreeg om eens te proeven. Druiven, verbouwd in Nederlands Limburg, in Epen. Corona of niet, de natuur gaat gewoon haar gang. Dus ook wijnboeren in Nederland moeten aan de gang blijven in de wijngaard. Immers een wijngaard wil bloeien en presteren!

Dat Nederland een wijnland in opkomst is, dat is allang geen geheim meer. Limburg heeft altijd al buitencategorie Nederlandse wijnen gemaakt, maar er is inmiddels veel, veel meer aan wijnbouw in Nederland mogelijk. Denk aan de Betuwe, aan Zeeland, aan de Achterhoek. Ja, mede dankzij de zogenaamde PWI rassen kan er wijn gemaakt worden, maar niet alleen maar van deze rassen. De riesling, auxerrois en pinots kom je ook tegen in menig wijngaard. En daarbuiten is Nederland een fietsland bij uitstek. Wijngaardbezoek en fietsen laat zich fantastisch combineren.