New Yorkse sommeliers gaan voor Bordeaux

Bordeaux 1959

it’s my birth year

Wat weet de gemiddelde wijndrinker nu van Bordeaux? Dat het in zuidwest Frankrijk ligt waarschijnlijk en dat er veel, heel veel wijn vandaan komt. Dat je hier, op de stranden van de Atlantische Oceaan heerlijk kunt zonnen en genieten van de zee en haar woeste branding. Misschien zelfs ook wel dat er hele zoete wijn gemaakt wordt.

Zo keken ze er ook een beetje tegenaan in New York. Maar niets veranderlijker dan de mens, niet waar? Op 22 februari was hier het ‘BurdiGala’! Een ‘tasting’ van Bordeaux wijnen met een aantal vooraanstaande Bordeauxproducers. En men ging om!

 Quelle trouvaile

Bordeaux, ‘quelle trouvaille’  lezen we in de nieuwste Vinée Vineuse, het huisblad van Okhuysen / Haarlem.  Quelle trouvaille, waarmee ze duiden op Château Roques Mauriac 2010 uit het hart van de Entre-deux-Mers. De appellatie is doodgewoon ‘Bordeaux Supererieur’ maar parmantig opgesteld tussen de crus classes, was deze wijn een openbaring. “Een aardig kenmerk van de wijn is dat er een dominante rol (50%) is weggelegd voor de cabernet franc, die gewoonlijk vooral een ondersteunende rol heeft!” zeggen ze bij Okhuysen.

Druiven

Hoe zit dat ook al weer met de druiven van de Bordeaux. Ten eerste maken ze altijd het beroemde onderscheid in ‘Left Bank’ en ‘Right Bank’! Op de linkeroever van de Gironde staan de châteaux uit de Médoc onder andere; die zich verenigden in 1855 in het beroemde klassement met de 5 traptredes: de Classificatie van 1855 van de Grand Crus Classés. Het hoogste niveau de Premier Grand Cru met vijf châteaux, het laagste niveau de Cinquième Grand Cru Classé. In het totaal zijn er 61 châteaux in het klassement opgenomen.Bordeaux snoeiwijze

Hier staan de châteaux van de Graves en onderaan, vanaf de zee gezien, ligt de Sauternes, waar we door de Garonne waden om vervolgens in de Entre-deux-Mers te komen. Van daaruit gaan we naar de rechteroever.
Stop.

De druiven die we onderweg zijn tegengekomen op de linkeroever zijn de cabernets, zowel sauvignon als franc, de merlot die wat eerder rijpt dan de cabernet en een meer ronde smaak geeft dan de cabernets die iets strenger zijn,  malbec – ja precies, die  kent u uit Argentinië – petit verdot en de ‘Chileense’ carmenère! Voor wit hebben we veel sémillon gezien, sauvignon blanc en ook wat muscadelle! Beroemd geworden om wat ze doen voor de wijnen van Sauternes, Barsac en Loupiac.  Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld kent u ongetwijfeld: Chateau d’Yquem.

Bordeaux nieuwe vatenDe liquoreuze wijnen van de Bordeaux worden vaak weggezet met de aanduiding ‘dessertwijnen’! Niet terecht. Het zijn zoete wijnen met verschillende zoetgehaltes, die op veel manieren het diner kunnen begeleiden. Maar enfin, laten we niet afdwalen.

Van de druiven voor rode wijnen op de linkeroever is de cabernet sauvignon de meest belangrijke. Dat heeft onder andere te maken met de onderlaag in de bodem waar de wijnstokken staan. Kiezel! Goed voor een snelle afwatering en het vasthouden van warmte. Op de tweede plaats staat aan deze kant de merlot! Dan volgen de andere druivenrassen.

Rechteroever

Door de Entre-deux-Mers heen wandelen we naar het noordwesten en komen achtereenvolgens door Saint-Emilion en de Pomerol. Vele andere districten liggen hier en de verzamelnaam voor deze kant is de Libournais, naar de havenstad op de rechteroever Libourne. De bodemsamenstelling verschilt links en ook landschappelijk is het hier anders. Lieflijker om te zien. De merlot staat aan deze kant op de eerste plaats, blij met de kalk, maar ook met klei en wat kiezel in de bodem.

Bordeaux PetrusZo zit dat dus met de druiven in de Bordeaux!
In New York zijn ze om.  Het is daar weer hip en hot om met een glas Bordeaux in je handen te staan. Zelfs Mr. Riesling himself, Paul Grieco beaamde dit:

“Perhaps most tellingly, BurdiGala, a festive Bordeaux tasting and celebration in New York on Feb. 22, drew a dozen leading producers to speak and mingle with the public. The event (its name is a play on Burdigala, the ancient Latin name for the Bordeaux region) culminated in a black-tie dinner for 200 guests by Alain Ducasse under the Byzantine dome of St. Bartholomew’s Church on the East Side. If formal wear, a three-star Michelin chef and the East Side conjure up exactly the sort of stuffy fat-cat image that has bedeviled Bordeaux, the genius of the event was getting more than 40 leading sommeliers, who play a crucial role shaping wine opinion, to take enthusiastic part in the service.

“I think the issue is that it’s always been tough to root for the favorite,” said Bernard Sun, the corporate beverage director for Jean-Georges Management, who headed up the sommelier team. “In terms of the sommelier world, we’ve always tried to one-up one another by finding a rare wine or a rare region. This time, everybody wanted to come. It was unanimous, even Mr. Riesling.”

That would be Paul Grieco, the restaurateur and sommelier who has made it his mission to preach the beauty of riesling. Back in 2010, he marveled to me at how few sommeliers and restaurant patrons were expressing even the slightest interest in Bordeaux. This is changing, he said, partly because the Bordelais themselves seemed to recognize that they had a problem.

“For all my years in the industry, not a single producer in Bordeaux ever asked to come to see me, but in the last year they actually call me, e-mail me and come to see me,” Mr. Grieco said. “I don’t know if they realized they were getting passed by, but it has turned.”  NYtimes! 

Met dank aan Fransbert Schermer, van Vinspiration, die onlangs voor het Wijninstituut in de Bordeaux was en daar prachtige foto’s maakte!