Niet wit, geen rood, maar wel Rosé

rose glazenInmiddels hebben we het over al kunnen lezen! Het grote celebrity wine news van het jaar! Brad Pitt en Angelina Jolie die in één dag hun Provence rosé verkochten, vorige week! Oh wist u niet dat ze wijn maakten? Zeker dat doen ze op hun prachtige chateau in Zuid-Frankrijk!

Hollywood power couple Pitt and Jolie partnered with Marc Perrin, owner of Château de Beaucastel in Châteauneuf-du-Pape, on a new wine from their 500-hectare estate, Château Miraval, based in the Côteaux Varois in Provence. The wine is made from a blend of organically grown Grenache, Syrah and Cinsault, with the back label stating: “‘Bottled by Jolie-Pitt et Perrin”.
“Miraval Rosé 2012 reveals the extraordinary potential of wines from Provence.
“This unique terroir naturally expresses itself in the aromatic wine with a round mouthfeel that is full of freshness,” the Perrin family said in a statement.” Bron:drinksbusiness

Het grote succes heeft Pitt en Jolie doen besluiten ook witte en daarna rode wijn te gaan verkopen. Die zullen ongetwijfeld ook vlotjes over de toonbank gaan.

Hbubbles rozeoe maak je nu eigenlijk rosé?

Welke druiven zijn hiervoor geschikt? Kan het alleen maar onder hele warme, mediterrane omstandigheden ontstaan of kan het wonder ook hier plaatsvinden in een besneeuwde wijngaard :)?

Wel, in feite zijn er meerdere manieren toegestaan. En onthoud, Rosé is echt een wijntype! Dus geen foutje, vergissing of restantje. Bovendien mag je geen rode wijn mengen met witte wijn om zo Rosé te maken, met uitzondering van de ‘roze’ Champagne.
Hoe gaat het dan: de kleurstoffen die nodig zijn voor een roze wijn, zitten op de schillen van de blauwe druiven. Als je deze druiven, voordat ze in de pers gaan, kort laat weken, waardoor er slechts even contact is tussen het druivensap en de schillen, – je perst de druiven namelijk uit – dan ontstaat er sap met een lichte kleur. De wijnen van de Provence, dus de wijn Jolie-Pitt wordt op deze manier gemaakt.

Een andere methode is het tegelijkertijd maken van rode en roséwijnen. Men laat onvergist druivensap (most) weglopen  om een meer geconcentreerde rode wijn te kunnen maken. Het sap wat ‘afloopt’ is licht van kleur. Over het algemeen zijn dit fruitige, soepele roséwijnen.

Wat ook kan is dat de druiven voor de rosé worden enkele dagen op een koele plek weggezet. Ze weken dan kleur los uit de schillen. De Franse benaming hiervoor is: maceration à froid. Direct na het weken, voordat het onvergiste druivensap (most) gaat vergisten, wordt het sap uit de druiven geperst en begint de vinificatie (het wijnmaken). De clairet, een Bordelaise wijn uit de Engelse oudheid, werd op deze manier gemaakt.

Tot slot kennen we de Duitse types Rotling en Schillerwein! Hier worden zowel witte als blauwe druiven gemengd in de gistkuip! Want dat mag nu weer wel..

Overtuigd van het roze van rosé? Dan is er volgende maand een leuke Roséhappening in Nederland!

logo pinkDRINK PINK IS BACK!

Op woensdag 3 april organiseert Vino Magazine in samenwerking met Melman Communications een unieke proeverij van louter en alleen rosé wijnen. De proeverij vindt plaats in het Hotel Casa 400  te Amsterdam.

Producenten uit verschillende wijnlanden geven acte de présence. Een deel van hen is nog op zoek naar een importeur in Nederland. De proeverij is in eerste instantie bedoeld voor de wijnhandel, pers en horeca/sommeliers. Echter: Vanaf 17.00 uur zijn ook consumenten, tegen betaling welkom.

Aanmelden voor de proeverij kan door uw gegevens in te vullen via onderstaand inschrijfformulier.

Voor het openen van het inschrijfformulier, pijl

klik hier.