Nieuw bij SvW: Zwitserse wijnen

Nieuw bij SvW: Zwitserse wijnen

Zwitserland!

Net als Nederland een klein maar bijzonder land met nog een overeenkomst: geweldige wijnen. Aan het begin van mijn horecaloopbaan zat ik in Franstalig Zwitserland op school en werkte ik in Duitstalig Zwitserland in een hotel. Naast deze twee talen kent men in Zwitserland ook het Italiaans rond Lugano in Ticino. Daarnaast spreekt men in Graubünden het Reto-romaans nog. Een voor een buitenstaander niet te vatten taal, met ook nog eens verschillende dialecten. Ook in Zwitserland waren het de Romeinen die de basis van de wijnbouw hebben neergelegd. Zij bewerkten wijngaarden rond Basel, toen de legioenen door de Alpen  trokken. Een aantal oude vestingen getuigen hier nog van. 

Het klooster

Gutedel
Lausanne

Onvermijdelijk. Waar je komt, het zijn vrijwel altijd de monniken of missionarissen geweest die de wijnbouw een duwtje gegeven hebben. Geen uitzondering in Zwitserland. In de zesde eeuw na Christus stichtten monniken uit de Bourgogne het klooster Saint-Maurice bij Aigle in het kanton Vaud.  Inmiddels kent het land bijna 15.000 ha aan wijngaarden die er spectaculair uit zien. Als je ooit langs het meer van Neuchâtel hebt gelopen. Wellicht bij Lac Léman aan de oevers hebt gestaan of in Visperterminen door de hoog gelegen wijngaarden hebt gewandeld dan weet je hoe adembenemend bijzonder dit land is. En vergeet het warme Ticino bij Lugano niet met de verbluffende Merlot.

Wijngebieden

Het zijn zes hoofdregios die onderverdeeld zijn in kleinere brokjes. Ticino, Wallis, Regio Meer van Genève, Vaud, Regio Meer van Neuchâtel en in het noorden de Drie Meren Regio met de gebieden Basel en Aargau; Zürich, Thurgau en Schaffhausen; Graubünden en St. Gallen. Alle zes dragen bij aan de diversiteit van het Zwitserse wijnlandschap. Valais levert met een derde kwantitatief de grootste bijdrage aan de wijnproductie. Daarna volgen Vaud en Duitstalig Zwitserland. De kleinste hoeveelheid wijn wordt in de Drie Meren Regio geproduceerd. (Bron: mySwitzerland)

Druivenrassen

Er worden best veel verschillende druivenrassen verbouwd, maar de meest aangeplante druiven zijn de pinot noir, chasselas, gamay en merlot. Zij zijn goed voor ruim 70% van de oogst. Echt autochtone rassen zijn de chasselas, gamaret, garanoir, arvine, amigne en vele anderen. De internationale rassen zoals chardonnay, sauvignon en syrah stellen Zwitserse producenten in staat om de kwaliteit van de bodem en hun knowhow aan te tonen in internationale vergelijkingen. Daar zijn ze heel goed in!

Voor als het weer mag 🙂

Als je rond rijdt door het zuidwesten, overgaand van Valais naar Vaud dan zul je bij Sion de irrigatiekanalen zien liggen. In het hoge gebergte gebruiken de wijnboeren het bergwater om hun wijngaarden van voldoende water te kunnen voorzien. Het is hier namelijk best droog. Bij Brig, waar je de tunnel in kunt gaan op weg naar Italie, stonden de eerste druivenrassen van de Rhône. Zoals de heida, maar ook de gouais blanc. De wijnen hier zijn geconcentreerd en krachtig! Zwitserland, wat een wijnland! En …..

Wijnen bij SmaakvanWijn

Ja, bij SmaakvanWijn is er weer iets bijzonders! Altijd vernieuwend zijn en lekker anders dan de rest. Ga je kaasfonduen, dan haal je heerlijke verse kaas bij Priscilla van de Alexanderhoeve, en bij SmaakvanWijn kun je dan de Fendant, de ultieme kaasfondue begeleider ophalen! Dit zijn de nieuwe wijnen in het assortiment:

  • Fendant Les Terrasses AOC, 2020
  • Chiar di Luna DOC, 2020
  • Johannisberg de Chamoson, AOC
  • Syrah AOC, 2019

Witte Merlot

Meer van Lugano

Chiar di Luna Bianco di Merlot Ticino DOC is een ‘Blanc de Noir’, door een zachte persing en fermentatie bij een gecontroleerde temperatuur. De wijn is strokleurig met groenachtige reflecties en een fris, fruitig, intens, fijn en bloemig boeket. Jaren geleden, zaten we te lunchen in Gandria, een dorpje aan het meer van Lugano, hier kwam ik voor de eerste keer in aanraking met een witte Merlot. Het heeft een droge, hartige, intense en aanhoudende smaak, met een smaak van lindebloesem en witte perzik. Het is uitstekend bij de maaltijd, ook uitstekend geschikt voor het aperitief en bij een zomerse salade. Interesse? De winkel is open op vrijdag en zaterdagmiddag!