Nieuw seizoen voor alle scholen weer begonnen

Nieuw seizoen voor alle scholen weer begonnen

Storten moet je kunnen

Nooit heb ik veel contanten, want vrijwel iedereen pint tegenwoordig. Gisteren is het eens anders, komen twee nieuwe cursisten voor een nieuw seizoen contant de wijncursus afrekenen, dus vanochtend ga ik fluitend naar de bank om maar eens te storten. Eerst eens even lezen op Professor Barabas’ ‘stortmachine’ hoe het werkt, wat ik moet doen. Zo’n praktische held ben ik namelijk niet. Kost wat tijd.
Binnen een mum vormt zich een klein rijtje achter me. Ik kijk eens voorzichtig verontschuldigend glimlachend over mijn schouder. De jonge vrouw direct achter mij vindt het niet plezant. Met een grafstem: “ja, wij staan te wachten!” Met een weids gebaar wijs ik op de andere machines die opgesteld staan. Het foutje van de onwetende. “Daar kun je alleen opnemen mevrouw!” zanikt ze sacherijnig. De knipoog van de man achter haar maakt het weer goed.

Vriendelijke ouderdom

Hoe anders is het even later in de supermarkt waar een lief, aandoenlijk oud echtpaar samen boodschappen doet en ze via de zelfscan betaalt.  En dat gaat moeiteloos 🙂 Met z’n drieën staan we voor het poortje om eruit te kunnen. Je houdt je bonnetje onder het infrarood en piep zegt het hekje. “Na u, na u,” zegt de grijsaard, met zijn steunkousen-kniesokken benen. Vrouwtje Appelwang kijkt me vriendelijk aan, ook zwaaiend, zo van “ga maar kind, ga maar”. Tja, zo kan het ook.

En de jeugd

En als ik vanuit de winkel Bink even uit ga laten, fietsen uitgelaten jonge scholieren mij voorbij. De eerste schooldagen  zitten erop. Een nieuw seizoen, nieuwe kansen. Ik hoor ze praten, vrolijk babbelend, nieuwe vriendschappen ontspinnen zich, De lagere school lijkt heel ver weg. Geen haast, geen rancune. Nog een heel leven te gaan.

Nieuw seizoen in Soest

Het schoolseizoen op De Eerste Soester Wijnschool is ook begonnen. De groepen hebben zich gevormd, de kop is er af. De avonden starten nog bij daglicht maar lang voordat de laatste cursist de deur uitloopt, is het weer donker. De dagen krimpen.
In mijn wijnschool is er van alles te doen. Van wijntheater met Niek Beute, tot wijnspijsavonden en blindproeverijen tot het volledige SDEN-programma. De hele wijnwereld staat wekelijks op de proeftafel.

Alsace

Zo staan gisterenavond alle druiven van de Elzas weer eens op het programma. Vertegenwoordigd door verschillende huizen. Elke keer weer een openbaring als je een druivenras behandelt en vervolgens ook uit andere streken een wijn van deze druiven laat proeven. Zo staat er Riesling uit de Moezel en uit de Elzas op tafel. Kunnen we Gewurztraminer uit Ribeauvillé maar ook van de Peloponnessos proeven.  Engels Pinot blanc naast Niedermayer Pinot Bianco en Pinot Gris Boeckel naast de Pinot Gris van eigen bodem. Van de Kleine Schorre. Wat een feestje! Voordat je het weet, is een nieuw seizoen weer voorbij…..

De Eerste Soester Wijnschool

 

Bewaren