Nieuw Zeeland en haar Sauvignon blanc // II

Rosarium proeverij deel II

Gisteren stonden ze daar nog stoer op een rij! De wijnen van Saint Clair. Peter Duijn (Accountmanager bij Poot Agenturen) had ze bij zich deze nog relatief jonge wijn! Pas sinds 1994 worden ze gemaakt maar het bedrijf is allang een van de toonaangevende wijnproducers uit Nieuw Zeeland. Alleen het beste fruit is goed genoeg voor de Premium serie Sauvignon, Riesling en Pinot Noir, voor de Block serie en voor de Wairau Reserve Sauvignon Blanc 2012 en de Omaka Reserve Chardonnay 2011.

SAM_3017Haalden ze in 2012 een award met hun wijnen van de Grüner Veltliner: “SAINT CLAIR SUCCESS AT SYDNEY INTERNATIONAL WINE COMPETITION”

Zijn ze gisteren helaas duizenden flessen kwijtgeraakt voor de kust van Mumbai, nadat het schip – op weg naar Zweden – doormidden brak en schipbreuk leed. Voornamelijk Sauvignon Blanc en Pinot Noir vonden hier een zeemansgraf.  Hoewel er nog voorraad is om aan te vullen, ligt het risico op Zweedse lege schappen  wel op de loer.

In het Rosarium, waar de Nieuw-Zeelandse overzichtsproeverij werd gehouden, rook het aan het einde van de middag heerlijk naar al die opengetrokken Sauvignons!

Sauvignon blanc, als druivenras de meest verbouwde wijndruif van Nieuw Zeeland! Alleen al bijna 15.000 ha voor deze unieke, weelderige en exotische wijn in gebruik in Marlbourough op het noorderpuntje van het Zuidereiland. Hier staan ze sinds 1973. Niemand kon toentertijd vermoeden wat een enorme vlucht de wijn zou nemen in Nieuw-Zeeland en over de hele wereld. En helemaal niemand kon vermoeden dat diezelfde sauvignon blanc zo’n superstar zou worden. Maar nu, sinds het begin van de 90er jaren is het het uithangbord voor Nieuw Zeeland geworden en zeker een wijnstijl – all over the world.

Om de druiven zo rijp en aromatisch mogelijk te krijgen, zie je dat er veel werk verzet wordt in de wijngaard! De zon kan moeiteloos tussen de bladeren door het fruit begluren! Optimale warmte zorgt mede voor heel rijp fruit!IMG_0744

Het grootste deel van de wijn wordt in RVS opgeborgen. Dit om de optimale frisheid te kunnen waarborgen. Maar men experimenteert inmiddels ook met vergisting op eikenhout en men laat de wijn rijpen op de dode gistcellen ( the lees) zodat ze rijker en complexer wordt.

Na Marlbourough is er een aantal ha op het Noordereiland beplant met de sauvignon, bij Hawke’s bay, vervolgens komt de grootste aanplant in Waipara Valley. Hier ligt het door aardbevingen getroffen Christchurch, de geboortestreek van ambassador George Troup. Zelfs in het koele Cental Otago, skigebied voor de Nieuw Zeelanders, staat zowaar zo’n 32 ha sauvignon blanc.SAM_3022

Nick Bulleid MW-Gourmet Traveller Wine-Australia zegt er het volgende over: ”The pebbly and silty soils … together with the cool but sunny climate have a remarkable affinity with the grape. The result? A totally unique wine style!”

Nee, we proefden zeker niet alleen de St. Clair Sauvignon, ook bij Simon Lange aan de ‘Okhuysen tafel’ was het goed toeven. Hier was het een beetje thuiskomen! Bij Dorien Vermaas en Ruud Maasdam! Inderdaad, Nederlandser kan het haast niet. Dit ondernemende stel heeft 21 ha in het bezit. Sinds de eerste oogst in 2000 maken zij wijnen met sprekende Hollandse namen: Josephine – Chardonnay en Annabel  een Sauvignon Blanc. Wat zij hier proberen, de wat klassieker stijl uit Nieuw Zeelandse druiven te halen, lukt ze bijzonder goed! Het zijn complexe, intens aromatische, maar toch zachte wijnen! Wat een geweldige droom om na te jagen!SAM_3029

Dat Ara in ‘Maori’ voetpad betekent, leerden we en passant, proevend bij de tafel van de Ara Wines. Door de wat hogere ligging is het in dit gedeelte van Marlbourough nog koeler! Gevolg is een vertraging van de rijping van de druiven, die hierdoor nog meer intense aroma’s en fijne zuren opbouwen tijdens hun lange weg naar de uiteindelijk pers.

Bij de ‘gemengde’ tafel van importeur Bart stond van alles. Veel rood, zoals de Merlot-Cabernets en de Cabernets-Merlot. Nee, geen vergissing! In het spoorboekje stonden de wijnen echter niet. Wel was documentatie op de tafel voor handen gelukkig. In onze  ‘Witte Ronde‘  proefden we hier de Riesling! Johannisberg ook wel genoemd, zei iemand maar dat is niet terug te vinden in de WG, waar wel melding wordt gemaakt van zo’n 900 ha riesling.

Wairau River Wines werd opgericht in 1978 door Phil en Chris Rose. Zij waren de eersten die wijngaarden aanplantten aan de noordzijde van de rivier de Wairau. Tot 1991 verbouwden ze enkel druiven en verkochten deze aan o.a. Cloudy Bay. Toen besloot het echtpaar, samen met hun vijf kinderen, zelf wijnen te gaan produceren. Het gehele gezin is actief in het bedrijf; van kok in hun restaurant tot assistent wijnmaker.  Wairau River is één van de grootste zelfstandige familiebedrijven in Marlborough. Anno 2007 bezit de familie 250 hectaren verdeeld over 5 wijngaarden, allen gelegen op oude rivierbeddingen, die bestaan uit grote  tot middelgrote ronde keien.

Het is toch zo onstellend jammer dat het zo ver weg is! Want zeg nu zelf, hier wil je toch een keer gelopen hebben!