Nieuw-Zeeland, wat een wijnen!

Nieuw-Zeeland, wat een wijnen!

Wijnen met kraak en smaak! Is het niet dat wat we allemaal willen! Een simpel voorbeeld is de Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. Een wijn die de laatste jaren is uitgegroeid tot een ware ‘musthave’ in restaurants over de hele wereld. Maar ook voor thuis een perfecte keuze! Ook de Pinot Noir wijnen uit dit land winnen steeds meer terrein. Bij de laatste Pinot Noir Proeverij in Studio Smaak van Wijn behoorde de Paper Road uit Martinbourough zeker tot een van de favorieten! Paddy Borthwick is een enthousiaste wijnmaker en eigenaar van dit familie domein in het hart van Wairarapa. Sinds 1996 bezit hij hier zo’n 27 hectare wijngaarden die moeiteloos opgaan in het pure natuurlijke landschap.

Paper roadNaast deze ‘bekenden’ produceren de wijnmakers van Nieuw-Zeeland zoveel andere mooie wijnen, dat je er overrompeld door zou raken. Een van Nederlands beste sommeliers Jaco van Hensbergen is daar zo door begeesterd dat hij – samen met zijn vrouw – inmiddels gekozen heeft voor een wijncarrière op het prachtige Zuider-eiland hier in de Grote Oceaan. Onlangs was hij in Nederland en raakte in Studio Smaak van Wijn niet uit gesproken over deze spatzuivere wijnen! Het selecte gezelschap raakte niet uit geproefd!

Andere bijzondere wijnen zijn bijvoorbeeld die van pinot gris druiven, van viognier, van riesling. Mooi natuurlijk sap met een bite en een stuivend aroma. Als laatste trouvaille proefden wij in Studio Smaak van Wijn deze week de Lawson’s Dry Hills Gewürztraminer 2012! Wat een overweldigend glas wijn hebben wijnmakers Marcus Wright en Rebecca Wiffen hiermee neergezet. Lycee, rozenblad en kruiden geven de wijn nu al kracht en aroma. Maar je kunt hem gerust nog even een jaar of twee wegleggen. Hij zal er nog complexer van worden. Matcht uitgesproken goed met Oosterse gerechten of met een volle paté.