Nieuw-Zeelandse wijn booming

Nieuw-Zeelandse wijn booming

Nieuw-Zeelandse wijn groeit uit tot één van de belangrijkste exportproducten  en Noord-Europa en Noord-Amerika zijn de snelst groeiende exportregio’s. Des te trotser zijn we hier bij Studio Smaak van Wijn nu natuurlijk dat niemand minder dan assistent wijnmaker Jaco van Hensbergen – (tijdelijk) woonachtig op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland bij ons een masterclass komt geven over deze parelende, verfrissende en zo verrassende wijn!  Op woensdag 8 oktober! Hieronder volgt het laatste Nieuw-Zeelandse exportbericht.

rood blad nieuw zeelandAmsterdam, 2 oktober 2014 – Onlangs werd in het jaarlijkse rapport van New Zealand Winegrowers bekend gemaakt dat het exportvolume opnieuw is gestegen. Een positief gegeven voor de Nieuw-Zeelandse wijnmakers, die merken dat hun wijnen uitgroeien tot één van de belangrijkste exportproducten van het land. Mede dankzij de recordoogst van 2014 wordt verwacht dat wijn uit Nieuw-Zeeland in 2020 in de top 5 belangrijkste exportproducten van Nieuw-Zeeland staat.

Het exportvolume van de wijnen steeg dit jaar met 10%, wat leidde tot een recordwaarde van $ 1,33 miljard Nieuw-Zeelandse dollars. Dit houdt in dat Nieuw-Zeeland met haar wijnexport meer verdient dan met de export van bijvoorbeeld boter, vis of kiwi’s. De verwachting is dat, dankzij de uitzonderlijke goede oogst van 2014, de wijnexport volgend jaar maar liefst $ 1,5 miljard Nieuw-Zeelandse dollars op zal leveren.

Als de exportwaarde zo door blijft stijgen, zal de wijnexport aan het einde van dit decennium naar verwachting $ 2 miljard Nieuw-Zeelandse dollars per jaar opleveren. Hiermee zullen de wijnen uit Nieuw-Zeeland een stevige plaats innemen in de top 5 exportproducten, waar het land het meeste aan verdient. Dit is gebaseerd op de huidige cijfers van de top 5 exportproducten.

Exportmarkt
In totaal werd er het afgelopen jaar bijna 190 miljoen liter Nieuw-Zeelandse wijn geëxporteerd. Australië is met 53 miljoen liter (28%) nog altijd de belangrijkste export bestemming. De regio’s Noord-Amerika en Noord-Europa groeiden het afgelopen jaar het snelst. Er werd 16% meer Nieuw-Zeelandse wijn geëxporteerd naar de Verenigde Staten. De exportwaarde naar de belangrijkste groeimarkten Nederland en Duitsland steeg respectievelijk met 25% en 52%.

De binnenlandse markt toonde echter een ander beeld. Slechts 6% van alle wijnverkoop in Nieuw-Zeeland was wijn afkomstig uit eigen land. Dit toont aan dat de wijnhuizen zich steeds meer op de exportmarkt focussen.

Belangrijkste variëteiten
De Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc wijnen zijn uitgegroeid tot ware ‘musthaves’ in restaurants en bedrijven over de hele wereld. De oogst van 2014 bestaat maar liefst voor 72% uit Sauvignon Blanc druiven, een totaal van 310.000 ton.

De Pinot Noir druif wint ook steeds meer terrein. Mede dankzij aanzienlijk grotere oogsten in de regio’s op het Zuidereiland steeg het percentage Pinot Noir druiven tot 15% (36.500 ton). Daarnaast bestaat de totale oogst van dit jaar voor 8% uit Chardonnay-, Pinot Gris- en Merlot druiven. Een enorme stijging van maar liefst 7%.

Logo nieuw zeelandOver New Zealand Wine
New Zealand Winegrowers Association (NZW) is de nationale organisatie voor druiven uit Nieuw-Zeeland en de wijnsector. Het is een beroepsorganisatie gefinancierd door leden. De organisatie heeft op dit moment ongeveer 1000 telers leden en 700 wijnmakerij leden. NZW voert een breed scala aan taken uit ten behoeve van de druif en de wijn-sector inclusief juridische ondersteuning op regionaal, lokaal en internationaal niveau, het verstrekken van een wereldwijd marketing platform voor Nieuw-Zeelandse wijn en het organiseren van sectorbrede evenementen zoals de Bragato Conferentie en Awards en de Air New Zealand Wine Awards.

 

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/