Wijnwereld, de Nieuwe en de Oude

Wijnwereld, de Nieuwe en de Oude

Wijnwereld binnen Europa en buiten Europa

Stel je toch eens voor dat ze zo’n 2000 jaar geleden al gebruik hadden kunnen maken van de communicatietechnieken zoals wij ze tegenwoordig kennen! Hoe zou die wijnwereld er dan uitgezien hebben? Wellicht zou er dan geen sprake zijn geweest van “Oude en Nieuwe wijnwereld”.

Binnen en buiten Europa vind ik persoonlijk beter klinken. In Europa komt de wijnproductie zo’n 1000 jaar geleden op gang, buiten Europa later, zo ergens in de 18e eeuw.  Omkijkend naar het verleden,  is Europa met kop en schouders boven het zuidelijk halfrond te plaatsen, maar nu, heden ten dag is er in feite een fantastische  en fascinerende wisselwerking tussen deze spreekwoordelijke Oude en de Nieuwe Wereld.

Beïnvloeding

De terroirgedachte die altijd al hot is in de Europese wijnlanden, sijpelt inmiddels door in de wijngaarden buiten Europa. Er wordt veel meer aan een eigen identiteit gewerkt. De slimme technieken waar men in Australië en Amerika mee werkt, die komt daar voor terug naar Europa, samen met de flying winemakers!

Interessant is te zien welke verschillen er zijn gebleven of ontstaan. Wat doet een malbec in Argentinië voor de wijn en wat doet diezelfde druif in de Cahors met de wijn?

Assyrtiko is een van de meest fascinerende en unieke inheemse druivenrassen van Griekenland. Blind geproefd worden droge assyrtiko wijnen bijna altijd geplaatst in een noordelijk klimaat. Toch is zijn geboorteplaats en favoriete plek Santorini, een uniek vulkaaneiland van adembenemende schoonheid in het midden van de Egeïsche zee. Maar kun je nu geloven dat ook deze druif inmiddels de oudheid verlaten heeft om in een nieuwe wereld de kop op te steken? Assyrtiko is vandaag de dag allang niet meer alleen op Santorini te vinden. Hij is succesvol aangeplant in Noord Griekenland, de Peloponnesos en eilanden als Kreta.
Er wordt op dit moment zelfs geëxperimenteerd met assyrtiko in Australië…  (bron: Goods&More)

wijnwereldVerrassende druiven

Zo zijn er meer verrassende zaken in de wijnwereld te vinden.  Steenberg Nebbiolo. Je verwacht hem daar toch niet op de Kaap, die straffe stoere nebbiolo. Wel hij is er te vinden hoor!

“Inspired by a visit to Italy in the 1990s, Steenberg’s former general manager (a viticulturist) Herman Hannekom was determined to produce the first Nebbiolo in South Africa. One hectare of vines was planted in 1994 and for a long time served as the ‘mother block’ for producers that followed Steenberg’s lead. They made their first two barrels in 1997.” Meer lezen over deze beauty? Jancis Robinson’s site!

Wil jij ook meer weten over dit druivenspel, deze exodus van Europese druiven? Kom dan op 8 en 22 mei naar de tweedelige wijnworkshop “Nieuwe Wereld – Oude Wereld”,  waar we een vergelijkend onderzoek doen naar autochtone Europese druiven en  het resultaat van  verbouwen in de Nieuwe Wereld.

Maandag 8 en 22 mei 2017
€ 37,50 per avond

 

 

Bewaren

Bewaren