Nieuwe wijnen voor het nieuwe jaar

Nieuwe wijnen voor het nieuwe jaar

Door: Rudie de Groot

Vandaag kwamen onze nieuwe wijnen binnen! Nieuw in het assortiment van Studio Smaak van Wijn bedoel ik daar mee! Twee witte wijnen. In dit geval uit Oostenrijk en uit Hongarije! Ze maken de Studio zeer internationaal en bijzonder! Geen alledaags assortiment.

De Oostenrijker is een extreem typische Grüner Veltliner. Hij komt van het Weingut Setzer! Uitgeroepen tot “Winzer des Jahres 2013”! Dus we hebben weer iets goeds onder de kurk naar binnen kunnen halen. De wijngaard van Setzer ligt in het Weinviertel. Momenteel het grootste wijnbouwgebied van Oostenrijk met maar liefst ruim 13.000 ha aan stokken. Met het Oostenrijkse vlaggenschip de GV heeft Oostenrijk daadwerkelijk een van de allergrootste wijnen ter aarde binnen haar landsgrenzen.

knospeDe Oostenrijkers zijn zelf ook gek van lekker eten met een goed glas wijn. Logisch dus dat hier heel wat smakelijks vandaan komt. Van hoge kwaliteit! Er zijn in Oostenrijk voornamelijk kleine wijnhuizen – op enkele grote wijnbedrijven na – waar men van generatie op generatie werkt aan het steeds weer verbeteren van de wijnen. Kennis en vaardigheid voor het maken van de wijn is in huis. Aan liefde en passie voor het vak heeft het nooit ontbroken. Biologische wijnbouw staat hoog in het vaandel. Minimale interventie in de wijngaarden waar de meeste druiven nog met de hand geplukt worden.

Het huis Setzer werd in 1705 opgericht! Eerst vooral als agrarische boerderij, met enkele wijngaarden. Tot in 2001 Hans en zijn Weense Mädel Ursula Setzer  – de huidige generatie – zich volledig op het wijnmaken hebben gericht. De wijngaarden zijn verschillend qua bodem in ligging. Onder een zandige bruine aardbodem zit een hoog kalkgehalte. Dat is  Ried LAA .
Fauna SetzerRied Eichholz heeft een bodem met wat löss en heel veel kalk. Ried Kreimelberg tot slot bestaat puur uit kiezels.

 De Grüner Veltliner die wij nu in Studio Smaak van Wijn voeren, is aangenaam gezelschap aan het einde van de middag als aperitief! Daarnaast vooral  bij zeevruchten, ook kreeft! En natuurlijk gevogelte.

De andere nieuwe witte wijn komt uit Hongarije! NYAKAS PINCE, ALIGVÁROM. Maar daarover elders meer!