Olympische Spelen

Olympische Spelen
Olympische Spelen

Courtesy of Wijngekken!

Dagboek, dinsdag 9 augustus

Olympische Spelen

Olympische Spelen in Braziliaans Rio is inspiratie voor veel zaken. Niet alleen sportse zaken. Doping, politieovermacht, Yuri van Gelder, voetbal, samba-dansen en het ongezoute “Schuim der aarde”, debuutroman van Roxane van Iperen bedoel ik ook niet. Nee gewoon eventjes aandacht voor wijn en druiven. Daar zijn we feitelijk snel klaar mee. Dat is waar. Hoewel Brazilië de meeste inwoners van het Zuid-Amerikaanse continent in zijn schoot draagt, is de wijnconsumptie ter plekke laag. Simpelweg omdat veel Brazilianen de wijn zich niet kunnen veroorloven.

Wijnroute van Brasil

De Zuid-Amerikaan die zich de wijn wel kan veroorloven is ondertussen een groeiende markt voor de wijnbouwers geworden. Voor de toerist is er daarom stilaan zelfs een serieuze wijnroute ontwikkeld. Als je er toch bent, kun je die volgen. Ten zuiden van de Olympische Spelen in Rio.

Het meest noordelijke wijngebied is Vale do São Francisco. Je gelooft het niet, maar de bijna tropische omstandigheden ter plaatse met zo’n temperatuurtje van altijd boven de 20°C levert meerdere oogsten per jaar op. De ‘coole’ wijngebieden liggen verder naar het zuiden. Richting Uruguay. Eerst lange tijd niets tot aan Vale do Rio do Peixe. Met langs de oceaan São Joaquim en Serra do Sudeste. Daarachter, meer landinwaarts liggen Campanha en Serra Gaúcha. Dit zijn de kwaliteitswijngebieden van Brazilië. Hier staat de Vitis Vinifera in volle glorie. Bubbels doen het vooral goed! Beetje type Italiano! Dus veel moscato.

Pinot BiancoMexicaans Italiaans

Italianen hebben so wie so veel voor de wijnbouw gedaan. Ook in Mexico waar het grote bedrijf L.A. Cetto – met Italiaanse roots, de grootste wijnonderneming van Mexico is. Broer en schoonzus zijn op dit moment ter plaatse. Niet naar de Olympische Spelen, ordinair lekker naar Mexico. Benieuwd of zij ook Mexicaanse wijnen drinken.
Overigens, over Italiaans gesproken, ja hoor, daar is het bruggetje naar onze wijn bij de kipfilet in kruiden gebakken, gestoofde prei en gewoon kleine Hollandse krieltjes. Pinot Bianco van Niedermayer. Roots Alto Adige. Een mieterse wijn! Zo licht fruitig, toch rond, weelderig en zeker perfect droog. God wat houden wij van Alto Adige! In alle opzichten! Tijd voor Olympische Spelen in Italië.