Onbekende wijnstreken

Onbekende wijnstreken

TourdeFrance2016Tour de France

Onbekende wijnstreken oftewel ‘onbekend maakt onbemind’ luidt het spreekwoord toch? Wel in dit geval niet terecht. Ja, zeker ik denk dat er weinig, veel te weinig wijnen uit Jura of Savoie op tafel komen. Jammer, want ze kunnen van een spectaculaire schoonheid zijn. Loepzuiver. Mondschonend.
Gisterenavond Tour de France deel 2 in Studio Smaak van Wijn. Aan de hand van de wijnkeuzes van Niek (Niek Beute) door de Jura en de Savoie op weg naar de Bourgogne. Een verrassende avond!

 

Jura en Savoie

In het oosten van Frankrijk, op de grens van Zwitserland, daar vind je deze onbekende wijnstreken. Je kunt er geweldig skiën, bergwandelingen maken en verblijven doe  je natuurlijk bij Alke in Hotel Esprit Montagne! Maar goed, dat even terzijde. De wijnstreek van de Jura – het gebergte  aan weerszijden van de grens tussen Frankrijk en Zwitserland – is een oud berggebied, met bijzondere eigen druivenrassen. Jura Wine, Food and Travel, het boek van Wink Lorch is een aanbeveling wil je dit gebied eens verkennen. De druivenrassen zijn dan misschien onbekend, maar dat maakt de wijn niet minder bijzonder. Vroeger waren het er heel veel, tegenwoordig zijn er nog maar enkele die er echt toe doen: poulsard, trousseau en pinot noir voor rood en savagnin en chardonnay voor wit. Bijnaam voor de chardonnay hier is ‘melon d’Arbois’, serieus een al eeuwenlang voorkomend ras hier in Jura, met in het glas een verrukkelijke frisse toets! De savagnin rijpt heel langzaam en wordt eind oktober, soms pas in november geplukt. Dit druivenras is de basis van de streekspecialiteit de ‘Vin Jaune’, een wijn die onder flor rijpt. Maar zelfs als de vaten wel bijgevuld worden, dus zo dat er geen flordekentje kan ontstaan, houden deze wijnen hun typische karakter. Voor mij zo herkenbaar aan de geur van vers groentesap met venkel en selderij. Grandioos.

BugeyMister Fendant

Savoie kent meerdere rassen. Maar belangrijke zijn onder andere de mondeuse en de gamay, voor wit bijvoorbeeld de jacquère, roussette, bergeron en ook wel de chasselas. Die gamay is hier niet zomaar gekomen. Nee, werkelijk overgezet van uit ‘buurland’ Beaujolais na de phylloxera plaag in de wijngaarden van Savoie. Mondeuse kun je ook anders inzetten, niet uitsluitend op het fruit, maar ook als een barrique gerijpte wijn. Natuurlijk is het hier niet verschoond gebleven van de synoniemen, zo is de bergeron niets anders dan de bekende rousanne uit de Rhône :). De chasselas vinden we, hoe kan het ook anders als je zo bekend bent als ‘mister fendant – fondue’ bij het meer van Genève. Zijn Duitse naam is ‘gutedel’.

Bourgogne

De trip van Niek brengt ons verder dan deze onbekende wijnstreken. We belanden in Chablis maar ook in Savigny-lès-Beaune. Een vroeg erkende appellatie uit 1937. Hier vind je rode en witte Bourgognes. Wat je misschien niet zou verwachten is dat ze hier niet alleen pinot noir en chardonnay gebruiken, maar voor de rode wijn ook wat chardonnay, pinot blanc en pinot gris mogen gebruiken. De witte wijnen hebben als  basis chardonnay en pinot blanc.

Passe tout grainsEen andere appellatie uit 1937 is Bourgogne Passe-tout-grains. Ook dat proeven we. Wat is het precies? Een blend van in ieder geval ten minste 30% pinot noir en ten minste 15 % gamay. Verder aangevuld met chardonnay, pinot blanc en pinot gris. Een karaktertje tussen tafellaken en servet? Nee tussen de wijnstreken Bourgogne en Beaujolais. Twee aparte identiteiten in een blend. In feite is het min of meer gelijk aan de Weense Gemischter Satz. In oude tijden werden eenvoudig alle druiven uit de wijngaard geplukt om samen verder te leven als een geblende wijn. Nu aan regels en voorschriften gebonden.

Aligoté

Ook Bourgogne Aligoté vindt zijn weg naar ons glas. Ook deze appellatie stamt uit 1937. De hectares die hiervoor gebruikt worden liggen verspreid tussen de niet zo onbekende wijnstreken van Yonne tot aan Maconnais. De witte wijn is bekend als de wathogerindezuren broer van de Chardonnay. Vroeger gooide men (en nog gooit men) er lekker wat siroop bij, om er een fijn glas Kir van te maken. De betere komen uit Bouzeron – het episch centrum misschien wel van dit druivenras, maar in de Cote de Beaune bijv Pernand-Vergelesses kunnen ze er ook wat van. Ik wist het niet, of was het vergeten, maar ook de Bourgogne Aligoté mag als – net als Beaujolais – primeurwijn vanaf de derde donderdag van november verkocht worden.

Wijnstudiovoorkantmei2016Nieuwe plannen

Eerlijk is eerlijk, met Niek ben je nooit uitgepraat. De Tour de France is nog zeker niet ten einde, we zijn precies half weegs, maar nieuwe plannen staan op stapel! Naast de Giro d’Italia en de trio masterclass in het najaar zijn we bezig met een onvergetelijk wijnspijsproject en een sappige wijnborrel 🙂

Wordt vervolgd dus!