Ooievaars in Rust, maar ook thuisbasis van Oostenrijkse wijnacademie

Vorarlberg: naar het goochelaarsfestival in Feldkirch
Al in de 14e eeuw introduceerde de laatste graaf van Montfort en de heer van de Schattenburg boven de oude stad paasspelen en een kindercarnaval. Tegenwoordig verandert dit middeleeuwse stadje eind juli elk jaar in het grootste openluchttoneel van Vorarlberg. Tijdens het goochelaarsfestival, dat dit jaar plaatsvindt op 27 en 28 juli, is overal in de monumentale oude binnenstad straattheater te zien. Tovenaars, muzikanten, acrobaten en jongleurs veranderen de Montfortstad in een levendig, vrolijk openluchttheater. Feldkirch is de oudste stad met een middeleeuwse architectuur in Vorarlberg. Behalve de Schattenburg vertellen de gevels van de huizen in de binnenstad en de beide bewaard gebleven stadspoorten het verhaal van een lange geschiedenis. www.feldkirch.at khs-rust--tvb-rust-hubert-weidenbacher--d

Tirol: Schwaz ontdekken
De zilverwinning maakte het Tiroolse stadje Schwaz rijk en liet het rond 1500 uitgroeien tot de grootste mijnmetropool van de toenmalige bekende wereld. Ongeveer 85 procent van het in die tijd gewonnen zilver kwam uit Schwaz. De bezoekers krijgen een eerste indruk van de lange geschiedenis van de mijnstad op de goed bewegwijzerde route door het historische stadscentrum, die bij het raadhuis begint. Gasten kunnen de sporen van de mijnwerkers van lang geleden volgen tijdens een rondleiding door de grootste zilvermijn van de middeleeuwen(www.silberbergwerk.at). www.silberregion-karwendel.com

SalzburgerLand: te gast in Radstadt
Op het zonneterras van het Ennstal ontvangt het middeleeuwse Radstadt in het SalzburgerLand zijn gasten, die tussen stadsmuren, kerken en kloosters kunnen wandelen in het spoor van de geschiedenis. Ook nu nog voelen de inwoners van Radstadt zich nauw verbonden met hun tradities. De stadswachters vieren hun eeuwenlange bestaan jaarlijks tijdens het gardefestival in het eerste weekend van augustus, dat altijd veel publiek trekt. Oude tradities herleven tijdens een feestelijke optocht door het dorp ter gelegenheid van het oogstfeest in oktober. De zonnige vakantieplaats is een ideaal uitgangspunt voor allerlei uitstapjes in de naaste omgeving.
www.radstadt.com

Niederösterreich: te gast in Baden bij Wenen
Toen keizer Franz Josef Baden bij Wenen als zomerresidentie uitkoos, werd hij nagevolgd door aristocraten en kunstenaars. Zij lieten hier de elegante zomerpaleizen bouwen, die de stad tot op de dag van vandaag haar kenmerkende Biedermeier karakter verlenen. Tegen het einde van de 19e eeuw stond Baden bekend als het adellijke kuuroord van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie. Tegenwoordig staat Baden vooral bekend als operettemetropool. In het stadstheater en in de overdekte zomerarena, met ieder ongeveer 700 zitplaatsen, worden onderhoudende operettes opgevoerd, maar ook theaterstukken en musicals. Een van de hoogtepunten is het operettefestival in de zomer. Wie in Baden is om te kuren, geniet van de geneeskrachtige werking van het zwavelhoudende water, dat uit 14 natuurlijke thermale bronnen borrelt.
www.baden.at

Oberösterreich: de G’schichtenweg in Eferding
Het is de op twee na oudste stad van Oostenrijk: Eferding, ooit een Romeins wegenknooppunt langs de Donaulimes. Gasten met interesse voor kunstgeschiedenis bezoeken de parochiekerk St. Hippolytus, met zijn barokke zijaltaren, opvallende grafmonumenten en een dubbele wenteltrap, en bezichtigen Schloss Starhemberg, de voormalige stadsburcht, waarin nu het ‘Fürstlich Starhembergische Familienmuseum’ en het museum van de stad Eferding zijn ondergebracht. Voor gezinnen met kinderen combineert de geschiedenisroute ‘Eferdinger G’schichtenweg’ geschiedenis en fantasie op twaalf haltes door en rond de stad Eferding tot een interessante ervaring. www.eferding.at khs-blick-ueber-steyr--tvb-steyr-hochhauser--d

Steiermark: in de straatjes van Bad Radkersburg
Het historische thermenstadje Bad Radkersburg in het zuiden van het Steiermarkse thermengebied vormt het decor voor zomerse cultuurervaringen. De kleine straatjes en de idyllische binnenplaatsen van de romantische 700 jaar oude stad vormen het toneel voor allerlei evenementen. Het programma varieert van een jazzbrunch tot een aria-avond en van pop- tot pianoconcerten. Theater- en cabaretavonden ronden het veelzijdige aanbod voor cultuurliefhebbers af. In Bad Radkersburg kunnen bezoekers op vrijwel elke hoek culturele ontdekkingen doen: op de Hauptplatz bijvoorbeeld, met zijn renaissancegevels de gotische parochiekerk en paleis Herberstorff met zijn prachtige binnenplaats met bogengaanderijen, die de signatuur van de Italiaanse bouwmeester draagt en het geheel zijn zuidelijke flair verleent. De grootste collectie gildekisten van Europa is te vinden in het arsenaal uit de 16e eeuw, dat nu een museum is.
www.badradkersburg.at

Burgenland: bij de ooievaars van Rust
Als er een ooievaar op de schoorsteen van een van de huizen in Rust in het Burgenland nestelt, brengt dat – volgens de overlevering – geluk aan dat huis. De ooievaar is niet weg te denken uit het schilderachtige geheel van de met liefde onderhouden herenhuizen en bontgekleurde barok- en renaissancegevels. De kleinste ‘statuarstad’ van Oostenrijk maakt samen met de regio Fertö-Neusiedler See deel uit van het UNESCO-werelderfgoed. Een van de kunst- en cultuurhistorisch interessantste gebouwen is de Fischerkirche, waarvan het fundament in de 12e eeuw gebouwd werd en die de oudste fresco’s van het Burgenland bevat. De Seehof, een groep gebouwen die uit meerdere barokke huizen bestaat, is de thuisbasis van de Oostenrijkse wijnacademie.
www.rust.at

Karinthië: middeleeuws Friesach
Friesach, de oudste stad van Karinthië, is een en al middeleeuwen: net als de burcht Petersberg en de oude straatjes is ook de stadsgracht met zijn eeuwig stromende water indrukwekkend. De burcht van Friesach is het hele jaar door te bewonderen. In het zuiden van de stad ontstaat met behulp van middeleeuwse werkwijzen een burcht op een terrein van 6,5 hectare. Net als 800 jaar geleden zijn de voornaamste bouwmaterialen hout, steen en metaal. Bezoekers kunnen de ambachtslieden bij hun werk observeren.
www.friesach.at baden--baden-tourismus-lois-lammerhuber--d

Austria Classic Tour, rondreis langs kleine historische plaatsen
Wie een culturele rondreis langs diverse interessante kleine historische plaatsen wil maken, kiest uit alle mogelijkheden en pakketten van de ‘Kleine historische plaatsen’. Hierin zijn 15 stadjes tussen de Bodensee en de Neusiedler See samengebracht, allemaal met een oud stadscentrum dat onder monumentenzorg valt. Alle kleine historische plaatsen zijn met elkaar verbonden door de Austria Classic Tour, de 3500 kilometer lange droomroute voor motorrijders, maar ook voor cabriolet- en recreatierijders, dwars door Oostenrijk.
www.khs.info