Sommeliers veroveren Bordelaise kennis

Sommeliers veroveren Bordelaise kennis

Door: Marja van Beek

Chevaliers du Tastedevin

Zo kun je ze noemen de broeders en zusters van het Nederlands Gilde van Sommeliers! Stuk voor stuk gepassioneerde mensen die hun vak verstaan en de gastvrijheid hoog in hun gastronomische vaandel hebben. Waar ze komen tijdens de Bordeauxreis 2013 trekken ze behulpzaam de flessen open, vullen de glazen en brengen toasts uit op alles wat maar te ‘toasten’ is.

Vier dagen lang optrekken met een groep wijncowboys is geen straf. De ouderen en de jongeren. De vrouwelijke leden en de mannen.

Wie zijn er mee op deze reis. Ik ontmoette en sprak iedereen. Het verrijkte mijn wereld. Een verademing om te zien hoe serieus deze wijnliefhebbers met hun vak bezig zijn!mosa bordeaux 6

Harry van restaurant de Opera uit den Bosch.

Ria Visser van restaurant – hotel de tuinkamer.

Priscilla van der Voort van Hofstede Meerzigt

Jop IJspeert van restaurant Cordial

Ton Pinxten van restaurant Wolfslaar

Marijn van Schuijlenborgh van het Koetshuis in Bennekom

Rietje Stoks van restaurant Le Marron

Jaco van Hensbergen van Parkheuvel

Willem van de Geer van Ciel Bleu

Lotte  Wolf van Oud Sluis

Janine Kindeman van Beeckestijn

Sin Loong van Jiu.nu in Eindhoven

Erica Verweijen van Restaurant Aan de Poel in Amstelveen

Alex Dijkstra van Dirck III slijterij uit Amersfoort

Bono van Veelen uit Interscaldes

Stefan Verheul van restaurant Chapeau

Heleen Boom van Restaurant Bouwkunde uit Deventer

Michele Lainé, de drijvende kracht achter deze reis, die samen met Carole Vidal – directeur van les Vins du Medoc de reis tot in de puntjes organiseerde, begeleidde de groep van Château naar Chaâteau. Als altijd dressed to impress! Met maximaal effect door een vakkundig gebruik van mooie kleuren, die ze elegant  ‘blendt’!

Twee persafgevaardigden mogen met de groep mee.

Over en weer hoor je de laatste nieuwtjes. Ton Pinxten moet op tijd terug om een wijnmakersdiner bij te wonen in Wolfslaar! Willem – pupil van dhr Vanwittenbergh lijkt alles uit zijn hoofd te leren, binnenkort gaat hij weer op voor een Diplom course examen.

Erica blijft lekker achter in Bordeaux. Haar Franse vriend haalt haar op. Bono  verleidt met plezier de grande dame van chateau Léoville  Barton, Madame Eva Barton. Of…. is het eigenlijk andersom? Zij flirt met hem. Jop is met zijn 22 jaar de jongste. Marijn, Alex, Stefan, het zijn jonge honden. Vol enthousiasme.

Parkheuvels Jaco vertrekt binnenkort naar Marlbourough. Niet alleen, maar met zijn lief. Zij  de hotellerie in en hij de wijnmakerij. ‘t Ja en of ze dan nog terugkomen, dat is nog maar de vraag. Hoe zeer hij ook als gastheer geboren lijkt te zijn.  Als de wijnkoorts hem voorgoed te pakken krijgt? Who knows what will happen.  Ria runt met haar man Jos de Tuinkamer in Ruurlo.  Vanuit het Amsterdamse naar de Achterhoek. Dat hoor je niet vaak. Zij deden het wel. Met twee kinderen onder hun arm. Sin Loong van Jiu.nu gaat achter het geheim van de Bordeaux aan om ze straks in Eindhoven Oosters te kunnen combineren.
Zo hebben ze allemaal hun eigen verhaal. Senioriteit in de groep uit de richting van Harry en Heleen, ze sturen met strenge hand de kaascorvee aan. Hierdoor krijgt ieder bezocht wijnhuis echte Goudse kaas van een Hollands kaaskopje, met mooie woorden aangereikt.mosa bordeaux 7

Wijnnotities moeten geschreven worden en besproken. Ook hierbij wisselt de beurt op aanwijzing van Heleen.  Mooi vooruitzicht om binnenkort eens aan te schuiven in Restaurant Bouwkunde bij deze goedlachse dame! Mar & Mar gaan op naar Deventer.

Harry is meer het vaderlijke typje. Goedmoedig. Gesteld op gezelligheid en Lekker eten. Het zal goed toeven zijn in zijn ‘Opera’. De dames doen niet onder voor de heren. Hoe ze het uitgebreide maaltijdpatroon volhouden is een raadsel. Om het hardst proeven ze mee, Janine, Lotte, Rietje en Priscilla en Erica. Smaak van Wijn gaat ze in het komende jaar zeker opzoeken. Mocht u in hun mooie restaurants komen, laat u Bordeauxwise adviseren. Ze weten er inmiddels echt alles van. 🙂

En als u Smaak van Wijn volgt, dan zult u ze vanzelf weer tegenkomen! Wij blijven ze zeker volgen!