Oostenrijk geeft meer druiven schatten prijs

De Oostenrijkse wijnen zijn sterk in opkomst. Na de hernieuwde interesse in de knisperend frisse grüner veltliner zijn wijnliefhebbers gretig op zoek naar de andere geheimen die het Oostenrijkse terroir herbergt. De aanhouder wint, want wie de moeite neemt om zelf een wijnreis naar Oostenrijk te maken komt verrassing na verrassing tegen. Het zijn vooral kleine familiebedrijven die al generaties lang met veel toewijding uitstekende wijnen maken. Oostenrijkse wijnen vallen op door hun zuiverheid en mineralen. Oostenrijkse wijnmakers streven ernaar om het karakter van de druif zo puur mogelijk te houden. Zo wordt Chardonnay zelden in houten vaten gerijpt.

oostenrijkwintertexKwaliteitsimpuls
Wie wel eens in Oostenrijk wintersportvakantie heeft gevierd, weet dat de wijnen daar van fantastische kwaliteit zijn. Terwijl u zich het antivriesschandaal van 1985 wellicht nog kunt herinneren, toen malafide producenten wijn kunstmatig aanzetten met antivries (waardoor veel doden vielen). Paradoxaal genoeg gaf het schandaal een enorme kwaliteitsimpuls aan de eeuwenoude Oostenrijkse wijnindustrie. Op hetzelfde moment kregen de kleine wijnboeren weer de aandacht die zij verdienen. Dit zijn vaak boeren die al eeuwenlang volgens hetzelfde procedé eerlijke wijn maken. Vaak met een druivensoort die alleen in hun gebied nog voorkomt. Zij zijn gewend om alleen aan klanten in de nabije omgeving te verkopen, mensen die zij vaak goed kennen. Dan ga je niet snel uit kostenoverwegingen schipperen met de kwaliteit. Dan wordt er over je gepraat!

Isabelladruif
Een zeer bijzonder wijngebied is Steiermark, een heuvelachtig gebied. Het grenst aan Slovenië en heeft wijngaarden op relatief grote hoogte, tussen de 200 en 560 meter. De Steiermark regio heeft in de zomer een mediterraans klimaat en de bodem is stenig, soms van vulkanische oorsprong. Witte druivensoorten zijn hier dominant, onder ander Sauvignon Blanc, Traminer, Morillon, Pinot Gris, Pinot Blanc en Welsriesling. Slechts één wijnhuis maakt een heerlijke (zeer licht!) mousserende rosé wijn van de Isabelladruif. Deze wijn heeft tonen van aardbei, kruidnagel, jasmijn en rozenbottels. Gelukkig wordt deze wijn ook in Nederland geïmporteerd door de firma Isabellawein. Zeker de moeite waard om eens te proeven. Het zal u beslist niet tegenvallen!