Oostenrijks wijntheater

Oostenrijks wijntheater

Wat is nu typisch Oostenrijkse wijn? Wat associeer je daadwerkelijk direct met wijn uit het oostelijke deel van dit bergland? Dat zijn namelijk de pareltjes die een plaats verdienen in de wijnkast van de Studio. Het tweejaarlijkse event “Austrian Tasting” in het theater van de Jaarbeurs is een perfecte gelegenheid om op onderzoek uit te gaan.

Bij aankomst een helder overzichtsboekje, goed gedocumenteerd in de handen gedrukt! De huizen, de wijnen per druivenras, de Oostenrijkse wijnstijlen, alles is terug te vinden in dit handzaam exemplaar.
Oostenrijkse wijnstijlen, wat moet je je daarbij voorstellen. Het zijn er maar liefst negen die het hele skala aan wijn omspannen. Van schuimwijnen en parels tot aan natuurlijk zoet. Een kort overzicht:

Schuimwijn
Van licht frizzante tot aan bruisend. Een traditie die teruggaat tot in de 19e eeuw. Klassische Flaschengährung is de Oostenrijkse wijnmakers zeer toevertrouwd. Wijnen die elegant bubbelen in het liefs een kristallen glas.

Lichte, frisse wijn
Grüner Veltliner van biodynamische wijngaarden, makkelijk en inderdaad zoals de categorie aangeeft: licht en adaptief. Stel je voor op een tuinfeest,  of aan het einde van een warme middag op het terras. Rustig genieten.

Klassieke, droog wit
Zoals Federspiel “Terrassen” uit de Wachau. De wijngaarden – steil – worden afzonderlijk bewerkt. Handwerk pur sang! Een domein wat hier uitspringt is Domaine Wachau! Ook Falstaff geeft het zijn zegen. Het Federspiel label is een gedeponeerd  kwaliteitshandelsmerk en mag alleen worden gebruikt door bedrijven die lid zijn van de Vereniging voor de Bescherming van wijnen van de Wachau.

Krachtig en vol wit
De zogenaamde Reserve wijnen. Setzer Reserve is er duidelijk zo een! Reserve “Die Lage” komt uit het westelijk Weinviertel en is een van die plaatjes die helemaal af is! Ben je liefhebber van Chardonnay? Lichthoutgerijpt? Ga van je geloof, want dit moet je proberen!

Karaktervolle en fruitige rosé wijnen
In het hele oostelijke Oostenrijk terug te vinden. Verschillende smaken. Andere druivenrassen. Zoals de parmantige cuvee Classic uit Burgenland van blaufränkisch, cabernet sauvignon en syrah afkomstig. Een mooie blend. Een jonge uitstraling.

Klassieke fruitige rode wijn
Gerijpt in grote houten foeders of op RVS. Hierdoor ontstaat een fruitige diepgang zoals je bijvoorbeeld vaak in de wijn van zweigelt (kruising van st. laurent en blaufränkisch) aantreft. Karakter en vol. Sappig en elegant. Altijd heerlijk om te drinken! “Wer mit dem Wind spielt, hört die Welt singen.” zeggen ze bij Weinberghof Fritsch 🙂

Rode krachtige wijn
Vol en complex, gemaakt om te ouderen. Echte Oostenrijkse druivenrassen doen dat goed. Hoewel de Syrah van United Vineyards Pfneisl Family ook een bizarre indruk maakt. Maria’s Vineyard komt van een familie born to make wine. Niks Oostenrijks aan eigenlijk 🙂

Lichte zoetige wijn met kracht|
Dat zijn de Oostenrijkse Spätleses en Ausleses. Zoals de muskat ottonel uit het Burgenland. Maar ook chardonnay en weissburgunder spelen deze vioolpartij mee!

Natuurlijk zoet
De laatste categorie is weggelegd voor de natuurlijke zoete wijnen en ga je dan niet natuurlijk regelrecht naar Tschida? Hier liggen de wijngaarden langs de Neusiedlersee. Botrytis in overvloed. Natuurlijke omstandigheden zijn optimaal. Resultaat is fruit, zuren en zoet in een fantastische compositie.

Een welbestede middag! Bovendien veel nieuwe ideeën voor de wereldse wijnkast van Studio Smaak van Wijn opgedaan! Kom je langs bij het Wijnnetwerken, dan val je zeker met je neus in de Oostenrijkse …. wijnen.

Wijnnetwerken 3 oktober