Oostenrijkse nationale druiventrots

21138_04Schladming©andy-kechenmeister.comHet is gedaan met het druiven raden! Gisteren kwam over de mail het juiste antwoord op het laatste raadsel! Chapeau.
Vanaf vrijdag gaan we gedurende de zomermaanden iets anders doen! Wat, dat blijft nog heel even een verrassing, maar het is zeker de moeite waard om te volgen en als het even kan, om mee te doen met onze “Frankrijk Special zomer 2014”!

Het antwoord op het laatste raadsel vind je in Canada, Hongarije, in Slowakije, in Tsjechie, maar vooral in Oostenrijk. Deze kruising tussen de blaufränkisch en de st laurent.

Inmiddels de nationale trots van Oostenrijk waar het de rode wijnen betreft. Het is hier de meest verbouwde blauwe druif. Tja, nu weet je het natuurlijk allang toch?
De creatie van Frits Zweigelt uit 1922. Ontwikkeld voor het Federale Instituut voor Wijncultuur in Klosterneuburg, Oostenrijk.
499px-Weinflaschenbanderole_ÖsterreichEen druif voor rode droge wijnen – hoewel, aan de Neusiedlersee bij Weingut Kracher weten ze er wel raad mee. Daar maken ze een Beerenauslese van deze druif! De vinificatie vindt plaats op eikenhout en daarna mag de wijn rijpen en rijpen! Resultaat: een kersenrode wijn met aroma’s van aardbeien en kersen. In de smaak  zoet rood fruit, aardbeien, jammy en dat in combinatie met frisse citrustonen! Fantastisch bij chocolade 🙂

Dat is de druif die we deze week zochten! De winnaar van de waarde cheque is Jethro Slagter geworden die de volgende mail stuurde. Van harte gefeliciteerd! Stuur ons even je adres. Dan gaat hij op de post!

Beste smaak van wijn!

Ik doe graag mee aan het druivenraadsel en denk dat het om de Zweigelt gaat.

Kruidige wijn (hint #1) uit Oostenrijk (#2) die een kruising is van de St Laurent (verwant aan de Pinot Noir, hint #3) en de Blaufränkisch (#4).

Ik ben benieuwd!

Hartelijke groet,

Jethro Slagter”