Oostenrijkse wijnen: Steinfeder, Federspiel en Smaragd

Oostenrijkse wijnen: Steinfeder, Federspiel en Smaragd

Vinea Wachau Nobilis Districtus

Vorige week in het kader van het nascholingstraject Register-Vinologen naar het college van Regina Meij geweest. Zij is dé importeur van Oostenrijkse wijnen, vorig jaar ontving zij daar een onderscheiding van de Oostenrijkse wijnbranche voor: de Bacchuspreis.

Dat is de hoogste onderscheiding binnen de Oostenrijkse wijnbouw. Hij wordt jaarlijks verleend aan nationale en internationale persoonlijkhedkaart oostenrijk 2 ILen wegens uitzonderlijke verdiensten voor de Oostenrijkse wijn. In betere handen kan het Oostenrijkse wijnles niet zijn.

Puttonyos en Botrytis

We praten over en proeven van ‘Puttonyos en Botrytis’. Overigens is In Tokaj besloten om voor wijnen van het klassieke type Aszú, de kwaliteitsaanduidingen (tevens het gram aan restsuiker) 3 en 4 Puttonyos af te schaffen. Alleen 5 en 6 puttonyos blijven over. Resulterend dat de wijnen van Tokaj voortaan minimaal 130 gram restsuiker moeten bevatten om als Aszú benoemd te worden.

Naast een casus die ter behandeling aan de toehoorders gestuurd is – over zoete wijnen, onder andere de vraag ‘ wat zijn de belangrijkste verschillen tussen het zoet uit Hongarije en het zoet uit Oostenrijk – is er de uitleg over het land, wat is hot nu, hoe staat de wijnbouw er voor. In dit kader vind ik het blog van 100%-Wachau wel heel toepasselijk. Over Steinfeder, Federspiel en Smaragd. De wijnen uit de Wachau.

Wachau

Al in de tijd van de Kelten is er wijn in de Wachau, de Romeinen namen wijnwijsheid mee en de eerste wijngaarden waren een feit. Veel kloosters omarmden wijngaardrijkdom. Sinds het wijnschandaal eind vorige eeuw is er veel, heel veel veranderd.

INSCHRIJVEN

Lees hier verder

Het Wachauwijnblog is zeer de moeite waard! “Unter dem Namen ‘ARGE 100 % WACHAU’ treten seit 2009 fünf Weißenkirchner Gastgeber und ein Tourismusservicebetrieb gemeinsam auf. Für jeden Urlaubsstil finden Sie hier die richtige Adresse. 100% WACHAU steht für typische Wachauer Gastlichkeit und ausgesuchte Genussangebote in Österreichs bekanntester Weinregion.”