Oostenrijkse wijnen by Women on Wine

Oostenrijkse wijnen by Women on Wine

Vandaag over twee weken zijn ze bij ons! De Oostenrijkkenners bij uitstek van Women on Wine. Wel misschien is het maar een Woman on Wine, we zullen het zien. Oostenrijk wie kent het niet. Welke wijnliefhebber heeft nog nooit van de zo beroemde grüner veltliner gehoord, laat staan geproefd? Je kunt wel zeggen dat het het belangrijkste druivenras van Oostenrijk is. Met een ouder als traminer belooft dat kruidige peperigheid, met een ouder als de “St. Georgener van de Leithaberg” een bijzonderheid!

Frisse, droge wijnen geeft deze inwoner van voornamelijk Niederösterreich. Niet uitsluitend hier overigens. Ook in de omliggende landen komen we de druif tegen. En zeker is het ook niet het enige goud van Oostenrijk.

oostenrijk liggingMid-Europese inheemse druivenrassen zijn aangenaam aanwezig. De Friulaaanse ‘welschriesling’ bijvoorbeeld. Ook de kruising van professor Müller uit het kanton Thurgau, de Duitse weissburgunder, de riesling, ze zijn er allemaal. Internationaal doet ook een druifje mee, zoals de chardonnay die we in het zuiden morillon zullen noemen. De sauvignon blanc die – bij de geweldenaren – soms voor de rijping op de barrique gaat. Maar er is meer. De neuburger bijvoorbeeld, een natuurlijke kruising tussen roter veltliner x sylvaner, de muscat, de roter veltliner, de pinot gris en zelfs een heel klein beetje Hongaarse furmint. Een zeldzaamheid van de Rusterberg. Te veel om op te noemen.

img_12646_loisiumhotel_langenlois__im_weingarten_

Loisiumhotel langenlois

En denk niet dat Oostenrijk uitsluitend wit is! Zeker niet, ook hier in hebben ze sterke eigen rassen als zweigelt, het door professor Zweigelt in Klosterneuburg gekruiste ras uit blaufränkisch en St. Laurent. Er is de laatrijpende blaufränkisch en  de blauer portugieser. Een meegebrachte druif in de 18de eeuw door Johann von Fries uit Portugal. Blauer wildbacher, cabernet sauvignon en blauburgunder. Ze zijn er allemaal.

De Oostenrijkers zelf vatten hun wijnbouw in 7 kernpunten samen, waarvan de druiven er uiteraard één van zijn. Dit zijn de overige zes:

  1. Het klimaat Deels op dezelfde hoogte als Bourgogne is het hier in de zomer vele malen warmer. De combinatie van warmte overdag en koelte in de nacht schept mogelijkheden voor frisse wijnen met een vol en sappig mondgevoel.
  1. Landschappelijk en bodemtechnisch De uitgestrekte wijngaarden liggen dan weer eens op de kalkbodems van Burgenland, dan weer op het vulkaangesteente van Zuidoost-Steiermark. Er zijn rotsen langs de Donau, er is loss in Niederösterreich.
  1. De cultuur wijnbouw zit de Oostenrijkers in het bloed. Nu maar ook 2000 jaar geleden al. Romeinse kelders, middeleeuwse kloosters, innemende wijndorpjes het is er allemaal nog.
  • De mensen  Er zijn maar enkele grote wijnbedrijven in dit land. Veelal zijn het kleine familiebedrijven waarbij de jonge wijnmakers hun kennis van de wijnbouwhogeschool samenvoegen met die van de ouders en grootouders.
  1. Het respect voor de natuur Oostenrijk is wereldleider op het gebied van biologische wijnbouw. Minimale interventie in de wijngaard en vrijwel uitsluitend handgeplukte druiven.
  1. Wijn&Spijs! Gastronomische keizers! Oostenrijkse wijnen zijn breed inzetbaar. Aziatische gerechten tekkelen ze, de Oostenrijkse keuken is een megamatch, maar ook fusion koken kan uitstekend bij de Oostenrijkse wijn.

De wijnstijlen van Oostenrijk zijn niet kort samen te vatten. De meest strenge wijnwetgeving is hier aan vooraf gegaan. Wat je ook in je glas krijgt, het is pure kwaliteit. ….
Wordt vervolgd

============================================================================

Zondag 28 juni wijnworkshop van Women on Wine in Studio Smaak van Wijn. Inschrijven kan met het aanmeldformulier.