Oostenrijkse wijnen in de proeverij

Oostenrijkse wijnen in de proeverij

Beschaving zonder wijn is ondenkbaar
Hoe meer je leert hoe meer je begrijpt schreef ik pas. Het heeft ook een andere kant. Het maakt je hebberig. Rusteloos zoekend naar mooie wijnen, je neemt geen genoegen meer met wat je bij super of gall kunt kopen. Het wordt allengs een dure hobby. Gisteren weer letterlijk en figuurlijk met mijn neus op deze feiten gedrukt tijdens de ‘mächtige’ proeverij van Women on Wine. Oostenrijkse wijnen proeven! Buiten was het bewolkt, binnen straalde de zon.

SimoneWomen on Wine wordt gevormd door Simone Breijnaerts, vinoloog en werkzaam in de horeca als sommelier, en Francien Streng, werkzaam in de horeca als kok en ondernemer. Zij importeren Oostenrijkse kwaliteitswijnen. Als je de website, die nu onder constructie is, opent, dan staat daar letterlijk “Beschaving zonder wijn is ontdenkbaar’ (Andre L. Simon) en zo is het maar net. Je kunt het ook omdraaien! Wijn zonder beschaving is ondenkbaar. Lompe, logge, smakeloze, gealcoholiseerde of dunne wijn, het mag de weg naar jouw tafel, naar jouw vrienden toch niet vinden! Liever een fles dan drie!

Women on wine
Woman Simone rijdt rond 13.30 Soest en de Studio Smaak van Wijn binnen zich opmakend voor een uitgebreid Oostenrijks feestje. Een ‘Heurigen’ wordt het niet, want bij de kwaliteit van deze wijnen past het zeer om food een tweede plaats te geven! Alle aandacht voor de wijnen van de 15 wijnhuizen die WoW in portfolio heeft.

Het ondernemende vrouwspaar houdt zich overigens niet uitsluitend met de wijnimport bezig, nee, daarnaast is er ook het restaurant in Nijmegen en zelfs een klein hotel daar op steenworp afstand. Duizendpoten dus.

women on wineDe wijnen die tijdens de proeverij op tafel komen zijn uit oostelijk Oostenrijk. In het westen kennen we de bergen, de skigebieden en ook toch enkele wijngaarden voor kleinschalige wijnbouw. Maar niet voor export.
Simone neemt ons mee op speurtocht door alle wijndistricten. Van Niederösterreich naar beneden, tot in Steiermarken en dan via de Neusiedlersee weer terug. 46.000 ha aan wijngaard, nog niet de helft van de Bordeaux, maar zeer indrukwekkend en gevarieerd. Alleen uit het Kamptal komt niets ter tafel.

De wijnproeverij
De aftrap is bruisend. Een Chardonnay brut sekt van Bauer uit de Wagram. Het gebied ten westen van Wenen. De lössbodem doet de druiven goed. De wijn is droog, maar niet extreem en bovenal soepel fruitig.

Van wijngaarden net buiten Wenen proeven we Gemischter Satz. Dit is een wijntype, typisch Oostenrijks, waar tot 22 druivenrassen in vertegenwoordigd kunnen zijn. Kortom, alles wat in de wijngaard staat wordt tegelijk geplukt en gevinificeerd. Een rommeltje zou je kunnen zeggen. Een ‘stoffer&blik’ wijn. Maar dan in positieve zin want wijnboer Christ weet er een spannende wijn van te maken met mooie zuivere zuren. Ook de ‘slechts’ 12% alcohol doet het goed!

Dan gaan we door naar Weingut Türk in het Kremstal. Pal aan de Donau genieten de wijngaarden hier van warme lucht uit Hongarije die botst met de koele lucht uit het Waldviertell! Reactie ongekend!
Ananas, tropisch fruit, zwoel, maar ook zwart-wit dropjes. Een gouden Grüner, die je misschien a-typische mag noemen (?) maar die je als je hem eenmaal geproefd hebt, voorgoed binnen handbereik wilt hebben. Niet alleen voor vis, maar ook zeker voor kalfsvlees, risotto en paddenstoelen. Een volle gastronomische structuur.

spatrot oostenrijkDe volgende ‘musthave’ is de Grosse Reserve Weiß van Spaetrot. Een biodynamische bedrijf waar schapen op de loonlijst staan en Maria Thun geen onbekende is. De kalkrijke bodem van schelpen hier in Thermenregion leveren een dijk van een wijn op, die volgens een van de proeftafelgenoten ‘heerlijk wegzakt’ 🙂
Deze smaakbom heeft een houtopvoeding gehad op nieuw eiken. Toch is het een onvoorstelbaar frisse, elegante wijn waar het hout beslist niet domineert.

Naderend einde
Het avondrood kleurt de hemel als de rode wijnen ingeschonken worden. Weingut Gager van onder de dorpskerk in Deutschkreuz, createur van de duurste tafelwijn van Oostenrijk, de Tycoon (1/3 BF, 1/3 CS en 1/3 Tannat) presenteert de Ried Fabian. Pittig, droppig, sappige wijn met donker fruit en laurier.
Skoff is aanwezig met een zachte, makkelijke en soepele Zweigelt. Johannes Trapl kopt de kruidige, robuuste Sankt Laurent 2011 in. Deze jonge wijnmaker met een achtergrond als Australië en Portugal na de wijnbouwopleiding in Klosterneuburg gaat zeker nog meer van zich laten horen.

De afsluiting is zoet! Beerenauslese Welschriesling 2012 van Haider. Het blijft in je mond hangen, lang nadat Simone verdwenen is, terug naar het Brabantse land. Ons achterlatend in opperste verbazing over het mooie dat Oostenrijk ons te bieden heeft! Dank je wel Women on Wine! Kom vooral terug in het najaar!

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/