Oosteuropese wijnen

Oosteuropese wijnen

Oosteuropese wijnen, niet omdat het moet, maar omdat het kan!

Verbazingwekkend dat er nog altijd wijnliefhebbers zijn die werkelijk niet verder kijken dan ‘Merlot’ of ‘Chardonnay’. Hierdoor missen ze toch veel van al dat fraais dat de wijnwereld te bieden heeft. Studio Smaak van Wijn telt inmiddels vier proefgroepen. Met één  proeven we afgelopen week ver buiten deze comfortzone van druiven als chardonnay, sauvignon blanc en merlot.

We zijn op zoek gegaan naar wijnen uit Oost-Europa. Zeker niet alleen de makkelijkste weg gekozen! Ja, ook Oostenrijk, Hongarije en Sachsen in Oost-Duitsland komt op tafel. Echter verder, veel verder reiken we over de grens naar Roemenië, Kroatië en zelfs Kosovo doen we aan.

Oosteuropese wijnenLangs de Kaspische Zee

Als je de moeite neemt je een beetje te verdiepen in de wijnlanden aan onze oostkant, dan kun je daar werkelijk door overrompeld worden. Zo kun je zelfs, over de Zwarte Zee, door Georgië in Azerbeidzjan aan de Kaspische Zee terecht komen. Laten ze daar nu ook druiven verbouwen! Deze Oosteuropese wijnen zijn zover ik weet via MyWinery te krijgen. De Aspi Winery heeft in 2016 op de WineProfessional heeft gestaan.

Wijnen uit Azerbeidzjan proeven, het was mogelijk op Wine Professional 2016. Sinds enkele jaren wordt ginds gewerkt aan een opvallend en veelbelovend project, de Aspi Winery in het noordoosten van het land op ruim honderd kilometer van de Kaspische Zee. Preciezer: op de hellingen van de Kaukasus in het Gabala District. Wellicht gaat er nu ergens een belletje af, want de wijnbouw begon inderdaad ooit op de Kaukasus, intussen bijna achtduizend jaren geleden. Wat er exact gebeurde, weet niemand precies. Maar het verhaal van een oud vrouwtje dat haar speeksel gebruikte om een gistingsproces op gang te brengen, is nog steeds een populaire verklaring. Het Gabala District is een van de weinige plekken waar wijnbouw mogelijk is. Immers het overgrote deel van het land bestaat uit grijze en bruine woestijn-, steppe- en zoutbodems” (Bron: Winesite)

Andere wijnen 🙂

De wijnen die wij proeven zijn gemaakt van autochtone inheemse druivenrassen zoals bijvoorbeeld de Roemeense Fetească Neagră. Een druif die robijnrode wijnen geeft. De betere, meer geconcentreerde wijnen van de de Fetească Neagră kunnen enkele jaren worden bewaard. Ze worden zachter en complexer naarmate ze ouderen. Aldus “AndereWijn”.

Georgische wijn & keuken

Een letterlijke andere webwinkel die veel Oosteuropese wijnen in het assortiment heeft. Inderdaad ‘andere wijnen’. Getuige ook het filmpje op youtube over wijnen uit Georgië. Kortom, ben je een eigen wijs iemand, doe je graag je eigen ding, zonder achter de massa aan te rennen?  Dan is de wijnwereld veel groter dan hij ogenschijnlijk lijkt te zijn en een onuitputtelijke bron van verrassingen! Doe er je voordeel mee.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren