Op het schoolbord: Chardonnay

Op het schoolbord: Chardonnay

wijnstokJa, het moet er toch een keer van komen. ‘s Werelds meest bekende witte druif zal ook zijn plaatsje moeten krijgen in de wijntheorie van Smaakvanwijn.

Nu is de chardonnay absoluut geen moeilijke druif, in tegendeel, maar er is zoveel over te vertellen, dat het wel lastig is om een begin en een einde te formuleren met daartussen een goede rode draad. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de vroegrijpende chardonnaydruif het eigenlijk overal wel wil ‘doen’ Zelfs bij ons in Nederland, getuige het artikel van Kruisboomwijngaard uit Limburg. De klasse van deze druif zit hem niet zozeer in zijn aroma of smaak, maar in het feit dat zijn sap, eigenlijk overal geschikt voor is.

Champagne gebruikt de druif voor zijn wijnreis april 2008_12mousserende wijn. Binnenkort op Smaakvanwijn.com een heldere uitleg over de vinificatiemethode van mousserende wijn.

Bourgogne kan de wijn op hout rijpen laten rijpen. Ook hier gaan we aandacht aan besteden. Hoe gaat dat dan, wat gebeurt er met de wijn?

Chablis maakt er ragfijne, uiterst nerveuze, minerale wijn van. Een geur van vuursteen omfloerst je glas.

Wist u overigens dat er in de Chablis vrijwel alleen chardonnay verbouwd wordt, maar niet uitsluitend?
In Saint-Bris wordt de sauvignon blanc verbouwd  en gebotteld onder de appellatie Saint-Bris. En wat misschien ook veel mensen niet weten, in de regio Chablis wordt ook rode wijn gemaakt –  Pinot Noir – maar dit is alleen in Irancy ten zuiden van Saint-Bris, vlak bij de rivier de Yonne. Hier mag de rode wijn onder de appellatie Irancy uitkomen, 10 % van de wijnen uit Chablis is daarom rood, maar alle AOP wijnen met de naam Chablis zijn wit. Lastig hè?

Dan hebben we de wijn van chardonnaydruiven die in Zuid-Frankrijk verkocht wordt onder de IGP vlag. (Indication Géographique Protegée). Makkelijke wijn, met een behoorlijk doordrinkgehalte 🙂 Maar beslist niet alleen maar ‘slobber’! In tegendeel!

Dat is dan alleen al de chardonnay in Frankrijk, waar ze ook in de Jura, de Savoie en langs de Loire verbouwd wordt, om maar wat te noemen. De smaak van de Chardonnay (wijn) komt dus eigenlijk voort uit het klimaat, de manier waarop de wijnstokken zich hebben kunnen ontwikkelen en de vinificatie! Welke registers van het orgel heeft de wijnmaker bespeeld.

Naast Frankrijk komen we de wijn tegen in Italië, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, heel midden Europa, en overal in de nieuwe Wijnwereld.

eiken houten vatenHugh Johnsons atlas laat lezen: “Flexibel, onschuldig – mits niet te eikig! De druif neemt met gemak het karakter aan dat de wijnmaker hem mee wil geven: mousserend en levendig, verfrissend, verstoken van eikenhout, rijk en boterig, of zelfs zoet.”

Een van de risico’s voor deze uiterst makkelijke en veelzijdige druif is de late vorst, of de nachtvorst in de lente! Daarom zie je in de Chablis bijvoorbeeld vaak kacheltjes in de wijngaard staan tijdens de koude voorjaarsnachten! Chauffrettes.

Wine Grapes tot slot besteed duizenden woorden aan deze ‘adaptieve’ druif. Zeven pagina’s vol maar liefst over het wel en wee van de chardonnay: “hugely popular, versatile and widely planted international white variety equally capable of extreme mediocrity and regal splendour.”

In de republiek van Moldavië spreken ze over Wais Edler als ze de chardonnay bedoelen, in de Jura over Melon à Queue Rouge. In Touraine zeggen ze Chaudenay en in Yonne Beaunois.  Een van de eerste benamingen die men tegen is gekomen – in 1583 sprak men al over de Beaunois ‘from Beaune’. Hoewel, men gebruikte dezelfde benaming ook voor de Aligoté 🙂

De eerste betrouwbare pennenstreken over de chardonnay komen uit  1685 – 1690, waarbij men van  “chardonnet” goede wijnen maakte.

Een allemansvriend dus, maar wel met een voorliefde voor bodems met veel kalk-klei bodems of ‘limestone’.

Een ding is zeker: overal op de wereld wordt chardonnay verbouwd waarvan men matige tot uiterst, fenomenaal mooie wijn maakt! De moeite waard in ieder geval.

 

Twee linken nu naar sites die eerder aandacht besteedden aan deze makkelijke maar zeer bijzondere druif!

californieWith rumors of an impending spring abounding, I’m turning my eyes towards some white wines with which to welcome the changing of the seasons. So far it, looks like winter is leading into more winter here on the East Coast, but that won’t stop me, it just may slow my pace a bit. Perhaps before diving head first into the great whites of spring, I should ease the transition by enjoying a few bottles of Chablis first! Yes, Chablis, probably the most common white wine on my table, at least by a nose. When people say they’ll have “anything but Chardonnay,” a glass of Chablis can often be an eye opening experience

Bron en verder: Snooth

France’s Chablis region saw its wine exports to the U.S. drop significantly in the worst years of the economic downturn, but by the end of 2012 it had regained that lost volume and more, eclipsing its pre-recession high-water mark in U.S. sales.

In 2007, Chablis exported a then record-high 1.5 million bottles (around 125,000 cases) to the U.S. market, but just two years later—as the recession’s effects on fine dining and luxury purchasing in general took their toll—its presence had slipped to 900,000 bottles. Since 2009’s low point, however, Chablis has nearly doubled in size in the U.S. In 2012, it reached nearly 1.6 million bottles on annual growth of 14%.

Bron en verder: Shankens news daily

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/