op je terras, appeltjes uit de oven met vin santo…

Mele al forno

Appels uit de oven met honing en abrikoos, en een klein bolletje roomijs.

Tijdens een zoektocht naar een dessert voor bij Vin Santo kwamen we in een oude “La Cucina Italiana” appels uit de oven – tegen. Klinkt winters, maar met de verse abrikozen toch lekker zomers. De appels bak je in de oven, de abrikozen en het ijs maken het dessertje af. Net als het kleine glaasje Vin Santo.

SAM_0217Droom weg…..je zit op de veranda, een houtkacheltje verspreidt een zachte gloed, een zwoele avond. Zomer… Dan vanuit het niets, misschien wel uit je buitenkeuken, verschijnt dit verrukkelijke dessertje, met wat groene spikkels van gehakte pistache. In de glazen gloeit de donkere ambere kleur van de Vin Santo op.

Vin Santo. Heiligenwijn – miswijn – dessertwijn – zoet uit Toscane. Geperst uit trebbiano en malvasia die op stromatten zijn ingedroogd. Vin Santo is een Toscaanse specialiteit die op de kleinere wijnboerderijen nog steeds voor huishoudelijk gebruik gemaakt wordt, geschonken bij speciale gelegenheden. Hierbij onafscheidelijk de Cantucci, de droge amandelkoekjes. ( pas op voor de kiesjes 🙂 )

De druiven voor deze dessertwijn laat men op rekken met sto indrogen. Ruim drie maanden na de oogst, zo tegen december, worden de druiven geperst en gevinifieerd. De druiven hebben dan zo’n 60 % aan water verloren en de rozijnen zijn bijzonder suikerrijk! Vervolgens wordt de wijn ten minste drie jaar in houten caratelli  van 125 liter bewaard. Omdat de vaten niet helemaal vol zijn, en de omgevingstemperatuur wisselt, maderiseert de wijn en krijgt de Vin Santo zijn goudgele kleur.

Dan komt het aan op de vaardigheden van de wijnmaker, want hij assembleert de verschillende vaten op  zo’n manier  dat de wijn het gewenste karakter krijgt,. De smaak varieert van droog  tot zoet. Het alcoholgehalte ligt tussen de 14% en 17 %. Droge Vin Santo is een uitgerijpte wijn die als aperitief wordt gedronken.

Hij wordt voornamelijk van de malvasia gemaakt. Voor de botteling wordt er een kleine hoeveelheid 20 tot 30 jaar oude Vin Santo uit een kleine bestaande voorraad aan toegevoegd.

Zin in appeltjes uit de oven? Mail even naar Smaak!