Op zoek naar Druivenavontuur! deel 1

Op zoek naar Druivenavontuur! deel 1

De dornfelder

Iedereen kent ze wel. Die ‘Toptien’ rijtjes! De rijkste mensen, de beste restaurants, de leukste wijnbarretjes en ja hoor, er is ook een top 10 wijndruiven. De meest verbouwde ter wereld. Dat rijtje begint met de cabernet sauvignon en eindigt op de tiende plaats met de pinot noir. Huh? Pinot noir pas op de tiende plaats. Ja, en dat is niet zo gek. De cabernet sauvignon namelijk laat zich veel makkelijker opleiden tot een volle rijke druivenschat dan zijn lotgenoot de pinot. Die vindt het snel te koud, dan weer te warm, trekt schimmel aan door zijn dunne jasje en bezorgt de wijnboer dus veel hoofdbrekens.  Vandaar.

Commerciële wijnen

Niet voor niets zie je bij de supermarkten en de grote online wijnwinkels, ik zal geen namen noemen, de cabernet sauvignon, de merlot, de chardonnay met dozen tegelijk over de toonbank gaan. Is dat de wijndrinker kwalijk te nemen? Nee natuurlijk niet. Deze wijnen zijn lekker, makkelijk drinkbaar en vaak ook moeiteloos inpasbaar bij je warme maaltijd.
Wat is het probleem dan?
Wel, dat er zoveel druiven zijn, die de gemiddelde wijndrinker niet kent, maar die zulke fijne wijnen opleveren! Daar ga ik me nu weer eens lekker mee bezig houden! Het is toch nog steeds coronatijd, dus schrijven, in mijn eentje in mijn studeerkamer, tja dat mag!

Vandaag de dornfelder!

Leuk hoor zo’n rijtje, maar ook heel erg inspelend op passiviteit. Wat ik daarmee bedoel is het snelst zo uitgelegd! “Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet!” luidt het spreekwoord (oeps wel een beetje discriminerend 🙂 ) en in de wijnwereld betekent dat zoveel als wat een wijndrinker niet kent, dat drinkt hij niet. Jammer!

Dornfelder is een kruising van de druiven helfensteiner en heroldrebe. Gerealiseerd door August Herold. Midden in de vijftiger jaren zag de druif het levenslicht. Zijn geboorteplaats is de plaats Weinsberg. Een stad met zo’n ruim 11.000 inwoners en veel druivenstokken. In zijn jonge jaren werd de druif vooral gebruikt om andere wijnen meer kleur te geven. Tja, dat was wat. Als de druif daar nu op terug kijkt, lacht hij in zijn trosje, want hij is inmiddels tot een toppertje uitgegroeid in Duitsland. Zo’n 8200 hectare staat vol met dornfelder. En, niet alleen in Duitsland doet hij het goed.  Tegenwoordig heeft deze druif ook voeten aan de grond in Zwitserland, okay dat is om de hoek bij  Baden, maar wacht even. Engeland, Tsjechië en Californië hebben hem ook binnengehaald. Op Tasmanië glundert hij in de wijngaard met notabene een gouden medaille om zijn nek. Gewonnen tijdens een Cool Climate Concours in 2016.

Welk type

Tijd dus om uit je comfortzone te stappen en eens iets anders te proberen! Vergeet even die dozendeals waar je mee om de oren geslagen wordt!
Dornfelders kracht zit in zijn kleur, die is vol rood, in zijn geur. Hm ja wacht even, dat is namelijk afhankelijk van de wijnmaker! Heeft hij gescoord op jong drinken? Dan zijn met name de fruittonen aanwezig. Bramen, kersen, vlierbessen buitelen over elkaar heen, maar heeft de wijnmaker naar meer body gezocht dan heeft de wijn heerlijk gerust in eikenhouten vaten en springt hij wat steviger, maar wel soepel uit de fles in het glas. Minder geboeid door fruitigheid, meer structuur en diepgang.  

Wijnspijs

Beide stijlen gewoon prima! Laat je leiden door wat je gaat eten. Een prima partner voor de meer gerijpte Dornfelder is een fijn gestoofd riblapje. De fruitigere vind ik weer heerlijk bij een stukje Emmenthaler. Of misschien wel bij de vegetarische gevulde kaasschnitzel. Kortom, lekker uitdagend! Stap eens over je schaduw en ga op onderzoek uit. Je wijnhandelaar helpt je graag! Nieuwsgierig naar nog meer ‘andere’ druiven buiten de top 10 om?
Blijf ons volgen!

Lekker lezen over wijn, druiven en wijnspijs en straks weer naar de wijnschool!