Op zoek naar Druivenavontuur deel 2

Op zoek naar Druivenavontuur deel 2

De auxerrois

Langzaam maar zeker krijgt deze druif toch eindelijk wat meer vertrouwen. Raar maar waar, het is voor veel wijnliefhebbers een onbekend druivenras. Dat is op zich niet zo gek als je bedenkt dat ze in de Alsace rustig wijnen bottelen met bijna 100 % auxerrois in de blend en deze dan Pinot Blanc meegeven op het etiket. Pf over verwarring gesproken.

Rheinhessen

Ook in Rheinhessen wordt er met deze druif gewerkt. Ja weer juist! We hebben deze wijnen ook in de winkel. Bovendien niet een lijn, maar twee lijnen! Daarover zo wat meer. Maar eerst even de feiten over de druif, afkomstig uit de Wine Grapes.
“Low-acid variety useful in cool climates”. Daar begint de uitleg mee in deze dikke druivenbijbel.  Auxerrois is een nakomeling van de gouais blanc en de pinot.  De naam komt zeer waarschijnlijk van ‘Auxois’, de historische naam van de Alsace. Alsace-Lotharingen is de plaats van de roots van deze druif. Maar, pas op verwar hem niet met de blauwe druif cot uit de Cahors, die ook lekker handig auxerrois genoemd kan worden. Tja.
Aan de stok hangen kleine trossen met kleine bessen die al vroeg rijpen. Hij staat graag met zijn voetjes in een bodem met kalk en is gevoelig voor schimmels. De wijnen hebben een zekere rondeur, molligheid zonder zwaar te zijn. Ze blijven heerlijk fris.

Auxerrois

Ook Zeeuws!

Bij mij in de winkel heb ik op dit moment Auxerrois uit Zeeland en uit Rheinhessen. Zeeland’s trots is natuurlijk De Kleine Schorre waar een echte beauty van deze wijn wordt gemaakt.
De Auxerrois uit Rheinhessen heb ik in twee verschillende smaken! Ja echt. Namelijk de 2019 Spätlese en de 2018 Auslese! Prijsverschil? Ja zeker 🙂

Een mooie inzet voor een bijzondere proeverij. Dat ook zeker. De Spätlese heeft 13,5% alcohol met een rond, toch fris karakter. De Auslese is rijk en romig. Met 14% alcohol en wat meer restsuiker als de Spätlese. Hiervoor gebruikt de familie hele oude stokken. In 1946 zijn deze door Grossvater geplant. Niet wetende dat zijn kleinzoon en achterkleinzoon daar nog zoveel plezier van zouden gaan beleven. En als je wilt, jij ook.

Wat zegt Hartmut hier zelf van:

“Ein kräftiger Körper und viel mundfüllende Dynamik zeichnen diesen 2018er Auxerrois Premiun aus. Sehr komplex und ausdrucksstark, zeigt er eine enorme Cremigkeit. Reife Quitte und Aprikose, gepaart mit Noten von Honig und Rosinen und ein Hauch vor gerösteten Mandel bilden ein dichtes, vielschichtiges Aromengeflüge. Ein sehr nachhaltiger und grosser Wein mit viel Schmelz und Struktur.“

Wat zoveel wil zeggen als een wijn met een krachtige body, veel smaak, complex en uitnodigend! Kweepeer, abrikoos, honing en rozijnen samen met een geur van geroosterde amandelen geven deze wijn iets heel komplex. Nieuwsgierig? Wijnspijs tip voor hierbij: kijk eens op dit Facebook waar de rook vanaf slaat!