Op zoek naar Druivenavontuur! deel 3

Op zoek naar Druivenavontuur! deel 3

De pinotage

Paasbrunch gezellig! Met dokter dochter die inmiddels gevaccineerd is, allang eigenlijk en haar partner. Ook de boys waren thuis. Het was als vanouds. Al babbelend en bubbelend 🙂 kwamen we op onze reis naar Zuid-Afrika terecht. Herinneringen te over aan die geweldige trip door heel Zuid-Afrika. Van de Graskop Big Swing, de Cangogrotten bij Oudsthoorn, het prachtige Pretoria, de neushoorn die langs het terras van onze cottage wandelde tot aan de vele proeverijen in de bekende wijngebieden van de West-Kaap.

Waar gaan we nog heen?

Wijnworkshops

Maar waar we nu nog heen moeten is Swartland en Robertson! In Swartland woont de beroemde achterkleindochter van Paul Kruger, Rosa Kruger. In Robertson wil ik eigenlijk het wijnhuis van Van Loveren weleens bezoeken. Waarom? Wel omdat we via onze importeur hun fijne wijnen in de winkel hebben. En net als Rosa Kruger heb ik ook een missie! Niet om oude wijnstokken te vinden, maar om de Nederlandse wijnliefhebber kwaliteitswijnen te laten drinken ook als het om je gewone wellicht dagelijks glas wijn gaat. Twee lijnen van dit huis uit Robertson liggen in de schappen, de Christina’s en de Van Loverens.

De African Java Pinotage is zo’n voorbeeld van een gezellige wijn voor “de los”, zoals een van mijn wijnvrienden dat altijd zo mooi weet uit te drukken. De wijn is niet te zwaar, maar heeft een intrigerende rokerige geur (NEE GEEN RUBBER!), mokka en chocolade. En donker fruit. Als je dat eens geproefd hebt, weet ik zeker dat je die goedkope aanbiedingen uit supermarkten etc voortaan liever links laat liggen.

Wat gebeurde er in 1925

Zuid-Afrika

Pinotage, wat is dat voor druif dan? Wel als we helemaal terug gaan naar zijn geboorte, dan arriveren we aan het begin van de vorige eeuw in Stellenbosch. Deze rode Zuid-Afrikaanse variëteit is daar ontwikkeld door professor Abraham Perold in 1925 als een kruising tussen cinsaut en pinot noir. Om vervolgens tot diep in de zeventiger jaren genegeerd te worden. De heropleving begon eind jaren tachtig! Overigens was de naam van de cinsau(l)t in die tijd ‘hermitage’.

Landbouwschool Elsenburg

Het verhaal gaat dat de professor de baby’s vergat, toen hij in een andere stad ging werken. De baby’s echter groeiden voorspoedig in zijn eigen tuin in Stellenbosch verder. Wat de precieze bedoeling van de professor is geweest, is nooit achterhaald. Men zegt dat hij de pinot noir voor de warme omstandigheden in Stellenbosch wilde versterken. Heel plausibel natuurlijk. Gelukkig is de druif gered door daadkrachtig optreden van Dr. Charlie Niehaus, die de stokjes ontdekte en de vondelingen op de Landbouwschool Elsenburg heeft laten opvoeden. Maar zoals gezegd, pas vanaf de 80er jaren is het een fuifnummer geworden.

De druif doet het goed in de droge zomers en niet te koude winters van de West-Kaap. Hij beloont zijn wijn dan met zwarte kersen en bessen. De rubberversies van vroeger, nee die zijn er echt niet meer. En nog een leuk weetje, er is tegenwoordig ook witte Pinotage te krijgen en zelfs een mousserende versie!

De African Java Pinotage bij ons in het wijnschap smaakt simpelweg lekker! Kom je het eens proberen? We bezorgen ook aan huis in Soest en omstreken.

wijnproeven