Ouderwets dineren

Ouderwets dineren

Hapsap! Het kan weer! Wat een gezelligheid. Met het vaste vriendengroepje aan het diner! Allemaal gevaccineerd. 

Concept

Gastvrouw en gastheer zorgen voor het hoofdgerecht; voor- en nagerecht en soep worden verdeeld over de andere stellen. Te midden van een schitterende bloemenzee zaten we aan het aperitief, met speelse, kleine mondvermaakjes. De ‘soepers’ zorgen traditiegetrouw voor de wijn bij het aperitief. Dit keer waren wij dat. Zo werkt dat. En dat werkt goed, inmiddels al zo’n jaar of tien 🙂

Marsala van Sicilia

De avond eindigde heel verrassend! Uit de kelder van de ouders van mijn vriendin werd een Marsala op tafel getoverd. Niet om open te maken! Nee, ik kreeg hem cadeau om er in de wijnschool mee te showen en het verhaal van John Woodhouse over te vertellen! Superlief mevrouw de J. Veel dank!

Bijzondere wijncategorie

Port, Sherry, Madeira, Marsala, wordt het nog veel geschonken, gedronken bij de jonge generatie wijnliefhebbers? Ik weet het niet. Toch is het wel zeker de moeite waard om deze wijnen bij een goede kaasplank, bij een bijzonder dessert of ander gerecht te drinken.  Zo is Madeira en uiensoep een hele fijne combinatie. Avocado en wijn is niet makkelijk, toch met een glas Sherry kan de match kloppen. Port is vaak het meest vertrouwd.

Marsala

En Marsala, wat kan je daarbij zetten? Marsala heeft een belangrijke rol in de zablagione. De Italiaanse versie van de sabayon. Ken je het? Hiervoor worden eidooiers geslagen met basterdsuiker en een zoete wijn. In het zuiden wordt Marsala gebruikt, terwijl in Piemonte, waar het gerecht vandaan komt, Moscato d’Asti of andere zoete witte wijn gebruikelijker is. Net als de keuze van alcohol, varieert ook de naam – ‘zabaione’ in het noorden en ‘zabaglione’ in het zuiden. Maar je kunt natuurlijk nog veel meer doen met een mooi glas Marsala.

Siciliaanse verrassing

Ere wie ere toekomt. De Engelsman John Woodhouse heeft recht op de Marsala roem! Hij ontdekte de wijn in de 18de eeuw in de buurt van het dorp Marsala op Sicilië en maakte hem beroemd! Wat is het nu precies? Wijn gemaakt van inheemse witte druivenrassen, waaronder grillo, inzolia, catarratto en damaschino. Marsala moet rusten en rijpen. Brengt daarom een lange tijd door in grote houten vaten. Deze vaten zijn niet helemaal gevuld! Zuurstof heeft veel speelruimte. Door de toevoeging van pure alcohol krijg je zo een lang houdbare versterkte wijn. De smaak is licht nootachtig met karamel en tonen van gedroogd fruit. Licht zoet tot zeer zoet 🙂 Passend bij de Italiaanse pasticcino!

Siciliaanse zoetigheden