Over de Amstel Hollandse sneeuw – gebotteld zonlicht in Argentijnse wijnen

Over de Amstel Hollandse sneeuw – gebotteld zonlicht in Argentijnse wijnen

Terwijl de lente begon en de sneeuw over de Amstel joeg, heb ik gisteren de Proeverij van Argentijnse wijnen bezocht. Georganiseerd door het Consejo Federal de Inversiones; een overheidsinstantie die investeringen in bedrijven ondersteunt en helpt bij de promotie ervan. Een proeverij voor bodegas die nog een positie op de Nederlandse markt willen veroveren of die versterken. Fijne rustige atmosfeer in het Amstel-hotel, wel een opvallend luxe locatie voor “beginnende”  bodegas!
Ik heb me vanwege mijn scriptie* over de invloed van terroir op de Malbec in Mendoza het meest op deze wijnen geconcentreerd:

amstelproeverij 1foto proeverij Argentinie

foto (7)

foto (8)Kort wat indrukken per bodega:

Don Christobal 1492:  interessante Verdelho: verassend frisse en rijke fruitige stijl
Accuro Wines:  brand van mooie wijnen gemaakt in de stijl van Carlos Pulenta. Goede Malbec!
Viña Qaramy:  Qaramy Alto 2005: mooie gerijpte tonen in een blend van Malbec, Cabernet Sauvignon en Syrah.

Gouguenheim:  in Valle de Ucco bij Tupungato gelegen bodega ook hier maakt een wat oudere wijn de Flores Malbec 2008 indruk: krachtig, tannines, goede structuur.
Mendel Wines: vooral de basis Mendel Malbec viel op door de rijke en stevige smaak en body: kracht en structuur.
De topcuve  Mendel Finca Remota 2008 van de beroemde Altamira wijngaard in Valle de Uco overtuigd ook, maar zit in de hogere prijsrange. Importeur Hosman Vins uit Schiedam.
Al met al een aardige proeverij die het potentieel van wijnland Argentinië laat zien.

*Fransbert Schermer studeert binnenkort af als Magister Vini. Een studie die uitsluitend bedoeld is voor wijnprofessionals die beslissingen moeten nemen op managementniveau, informatie moeten interpreteren en daarvoor een gedegen kennis nodig hebben van producten, markten en trends. Dit zogenaamde (Swen) Niveau 4 is on top of de vinologenopleiding! Het is het hoogst haalbare professionele niveau in Nederland.

pijlFransbert Schermer heeft een eigen bedrijf: Vinspiration!