Over Edelzwicker en Gentil

Over Edelzwicker en Gentil

SAM_3640Eén streek in Frankrijk was in mijn jonge jaren razend populair op de wijnkaart van de betere restaurants! De Elzas! Naast natuurlijk de obligatoire bordeaux en bourgognes, waren op iedere zichzelf respecterende wijnkaart altijd die sappige, aromatische en soepele elzassers te vinden!

Ik – als beginnende wijndrinker – vond met name de Edelzwicker lekker! Ook in het restaurant van de ouders van mijn vriendje gingen er liters van over het ‘buffet’. Wat ik proefde was wijn – dat ten eerste – en een halve boomgaard. Lekker. Makkelijk, niet streng of hard, maar zacht en soepel.

Bestaan ze nog die Edelzwickers? Nou zeker wel. En nog steeds vrolijk, fruitig en heerlijk op een zomerse dag!

Dit zeggen ze er zelf over: “Edelzwicker blijft een over het algemeen simpele en makkelijk te drinken wijn, die in de smaak fruit en frisheid combineert. Hij is licht van structuur en heeft daarom geen bewaarpotentieel. Drink hem bij eenvoudige gerechten zoals salades en vleeswaren.” Daar kan ik me helemaal in vinden!

SAM_3630Er zijn meerdere mengwijnen in de Alsace overigens. Vind je normaal altijd (of vaak :)) het druivenras op de bouteille Alsace, is dat bij een Edelzwicker niet het geval. De oorspronkelijke benaming van deze wijn was eigenlijk Zwicker. Later is het voorvoegsel Edel er aan toegevoegd om aan te geven dat het niet zomaar om een bij elkaar geraapt zooitje druiven gaat! Voor mengwijnen kennen we in de Alsace ook de naam Gentil. Hoewel het ook hier om een blend gaat, is de samenstelling aan strakkere regels onderhevig. Het zijn superieure assemblagewijnen die tenminste voor 50% uit riesling, muscat, pinot gris of gewurztraminer moeten bestaan. Verder aangevuld met sylvaner, chasselas en/of pinot blanc.

In tegenstelling tot de Edelzwicker waarbij de druiven samen tot most en wijn verheven kunnen worden, moeten de druiven van de Gentil afzonderlijk gevinifieerd worden, voordat de assemblage gemaakt kan worden.

Andere bijzondere wijnen zijn natuurlijk de wijnen van Jean-Michel Deiss van Domaine Marcel Deiss in Bergheim! Zoals hij de wijnbouw ziet, is een ware revolutionaire daad geworden! Het gaat niet om het ras, het gaat om de uiting van het terroir!

Historisch gezien is de terugkeer naar de oude praktijk van de wijngaarden gezamenlijk beplant met alle traditionele cepages de opening van doos van Pandora!
De ” Grand Vin ” van ALTENBERG is een ultieme weerspiegeling van de Terroir, dat alle processen regisseert, inspireert en controleert om te resulteren in een machtige wijn – van verschillende rassen!

« The production of this wine is a milestone in my life as a wine-grower and marks a break with the variety-over-terroir dominance under which the Alsace region has suffered so greatly for the past 100 years.

Jean-Michel Deiss » 

SAM_3652Ook in de Elzas weten ze wat feesten is! Wil je het meemaken? Dan moet je zorgen dat je op 15 augustus in Colmar, of een van de prachtige pittoresque dorpjes daar in de buurt je kamp kunt opslaan!

Want van 7 augustus tot zondag 16 augustus is “La Foire aux Vins d’Alsace”. Het toneel  voor de wijn uit de Elzas en nog veel meer! Pop – rock – wijnfeesten! En natuurlijk de installatie van de wijnkoningin!