Wijnspinsels: over Engelse wijn en nachtvorst

Wijnspinsels: over Engelse wijn en nachtvorst

Vadertje Vorst komt als een dief in de nacht

“Ik moet wel gaan sproeien vrees ik”, zei Diederik gisteren toen de wijnen in Erichem opgehaald werden. Sproeien vindt plaats om de uitbottende knoppen te beschermen tegen de vrieskoude. In dit stadium kunnen ze helemaal kapot vriezen. En inderdaad het voelt alweer een stuk kouder aan. Na die twee fantastische zomerdagen, nou ja zomerse lentedagen, is het nu behoorlijk fris aan het worden in de vroege ochtend. Vadertje Vorst ligt op de loer!

Engelse wijn

Hoe zou het er in de Engelse wijngaarden aan toegaan, vraag ik me af. Ik kan het de Engelandvaarster niet vragen, lieve vriendin zit in Japan momenteel. Maar aan de foto’s te zien die gepost worden, is het daar in Japan nu ook niet al te warm.
Ik heb wel een nieuwe Engelse wijn binnen! Een van mijn WB-cursisten (SDEN-3 niveau) is bezig met het uitvogelen hoe zij op een goede manier Engelse wijnen voor horeca en consument kan gaan importeren. Want eerlijk is eerlijk, daar schort het echt aan in Nederland! Bij uitstek belangrijk voor mij want het wijnworkshop-kwartet de Ronde door de Koude Wereld behandelt natuurlijk ook Brexit-land.

engelse wijnDe zee over gaat niet zomaar

En Engelse wijn is hier bijna niet te krijgen. Dat heeft ook te maken met het zware verzekeringsproces als je wijnen van uit Engeland naar Nederland wilt over laten komen. Dat blijft niet bij “Schipper mag ik overvaren ja of nee… “ Nee, het is behoorlijk ingewikkeld. Ik citeer hier Lee Dyer uit een e-mail conversatie met mij over het opsturen van wijnen:

“Hello Marja

Yes i have been looking into this for you.  The problem is we have no insurance cover if the bottles are damaged in transit.  So if they got damaged in transit it would be down to you.  It is not an ideal situation i know but the responsibility and risk would be yours.” Geen makkelijk weg dus.

Chaufferettes om te verwarmen

Terug naar het nachtvorstgevaar. In les 2 van het wijnbrevet  dwalen we (imaginair) onder andere in de Champagne en Chablis rond. Met een hoofdrol voor de chardonnay dus. In deze gebieden gebruiken ze  kleine kacheltjes die genoeg warmte moeten afgeven om te voorkomen dat de knoppen zullen bevriezen. Tonnetjes waar in gestookt wordt.  Tja, koude wereld wijnen komen nu eenmaal uit wijnstreken waar het weer onverwacht kan omdraaien. Wijnboeren laten het natuurlijk niet zover komen, maar houden continu de weersvoorspellingen in de gaten. Gelukkig maar! Zo kunnen we blijven genieten van alles wat Moedertje Aarde ons gunt.